Vad gör vi nu? 2011

Drama Komedi
Frankrike
110 MIN
Engelska
Ryska
Arabiska
Vad gör vi nu? poster

Synopsis

Libanesiske regissören och skådespelerskan Nadine Labaki är tillbaka efter "Caramel", som tilldelades FIPRESCI-priset för bästa film under Stockholms filmfestival 2007. Denna gång lånar hon glädje och energi från musikalgenren för att behandla religionsmotsättningar mellan kristna och muslimska män som håller på att fördärva en hel by. Kvinnorna försöker dock ställa allt till rätta - med lite list och lite hasch.
Ditt betyg
3.0 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Et maintenant, on va où?
DVD-premiär
17 oktober 2012
Språk
Engelska, Ryska, Arabiska
Land
Frankrike
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Jake Bolin

13 november 2011 | 18:01

Buskiskomedi och ond bråd död

#SFF11 - I Libanons officiella Oscarsbidrag "Vad gör vi nu?" samsas buskiskomedi med musikalnummer och ond bråd död. Budskapet om jämlikhet och religiös tolerans hamras in med lika delar humor och allvar, och även om Åssa-Nissefaktorn stundtals är närvarande finns här en uppriktighet som känns fräsch och angelägen.

På den libanesiska landsbygden ligger en isolerad liten by som hittills är förskonad från det omgivande inbördeskrigets fasor. I detta mikrokosmos är befolkningen jämt fördelad på muslimer och kristna och ännu skjuter ingen på sin granne; imamen och prästen predikar tolerans och jämlikhet för sina respektive flockar, borgmästaren är en rund och rolig liten gubbe.

Den sömniga idyllen störs emellertid när nyhetssändningar förmedlar de stora sammanhangens allvar utifrån, och en grupp bykvinnor tvingas slutligen att gå samman för att förhindra att religiösa motsättningar förvandlar lunken till blodbad även här.

Auteur Nadine Labaki använder publikfrieri och humor för att presentera ett svårt och allvarligt ämne. Mot en sådan angreppsvinkel kan man ha invändningar, eller så kan man låta sig avväpnas av charmen och omedelbarheten i tilltalet. När Labaki så uppenbart som här vänder sig till de stora massorna – ”Vad gör vi nu” har rosats med ett antal publikpriser på olika festivaler – väljer jag det senare förhållningssättet. Tjo och tjim och eftertanke i samma paket; det är en film med en egen röst som aspirerar på att vara folklig. Värre Oscarsbidrag har man definitivt sett, exempelvis en med ordet ”Himmelen” i titeln. 

| 13 november 2011 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vad gör vi nu?
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu