Vacancy 2007

Skräck Thriller
USA
85 MIN
Engelska
Vacancy poster

Synopsis

Kate Beckinsale och Luke Wilson spelar ett ungt gift par som blir strandsatta på ett isolerat motell där de hittar gömda kameror överallt i sitt rum. De inser att de måste fly därifrån innan de blir nästa offer för en snuff-film.
Ditt betyg
2.6 av 257 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vacancy
DVD-premiär
2 januari 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Psycho goes snuff

Det gifta paret Amy och David Fox (Luke Wilson och Kate Beckinsale) hamnar, efter lite biltrubbel och ett misslyckat försök till att ta genvägen hem, på ett motell långt ifrån planerad destination. Som enda alternativ i väntan på mekaniker tidigt nästa morgon checkar paret in för att åtminstone få lite sömn, något som blir svårt när grannarna i rummet bredvid för ett jäkla liv. Så för att rida ut stormen efter att ha varnat motellets personal kollar David in filmutbudet som finns på rummet, en hög av skräckfilmer som visar sig vara väldigt verklighetstrogna och inspelade på samma rum som David och Amy just befinner sig i. Alldeles för sent inser de att de just fallit offer som motellets nya stjärnor i deras snuff-film.

Kort sagt, ”Vacancy” är en rip-off av ”Psycho”. Med det sagt och med andra iakttagelser av att manusförfattaren Mark L. Smith lånat friskt av allt och alla, så borde det vara lätt att avfärda ”Vacancy” som en dussinrulle. Turligt nog är den smartare än så, då det märks att man ”stulit” med omsorg och regissören Nimród Antal använder det skickligt till filmens fördel då han utnyttjar publikens redan invanda förväntningar på genren. Ibland uppfyller han dem, ibland inte och det invaggar publiken i en viss osäkerhet som tillsammans ett stegrande tempo resulterar i att det i sin enkla natur blir riktigt jävla obehagligt. Lägg där också till en rejäl dos av adrenalinpumpande spänning och "Vacancy" blir vinterns stora nagelbitare.

Det bjuds på tillräcklig karaktärsutveckling för att vi ska bry oss om Amy och David, men framför allt så lyckas man med bedriften att låta åskådaren känna att det kunde vara just vi i knipa. Detta tack vare att det för omväxlings skull finns två skådespelare som tänker någorlunda rationellt när deras värsta mardröm blir verklighet.

Kate Beckinsale är snygg så att det gör ont men bjuder inte på mer än den klassiska "rysar- tjejen". Inte så mycket hennes fel, Amy ska inte vara något annat än den vackra kvinnan David ska skydda. Det blir också helt och hållet Luke Wilsons film där han både övertygar och överraskar i en seriösare roll än vad vi är vana att se honom i. Rädslan känns på riktigt, spelas aldrig över och den komiska tajmingen får arbeta i omvänd riktning och fungerar perfekt.

Det finns vissa irritationsmoment som hindrar filmen från ett högre betyg, som varför man använder sig av VHS-formatet till sina snuff-filmer när all kringutrustning är av hög kvalité. Även det faktum att vår huvudpsykopat, filmens Norman Bates blir lite på gränsen av en karikatyr av den typen vi är vana vid.

"Vacancy" rör sig i välkända vatten där den undviker genrens största fällor och istället effektivt och metodiskt skrämmer skiten ur publiken. Ett gott tecken för en rysare är om man vid sängdags samma kväll ligger med svettiga smalben, hjärtklappning och reagerar på minsta ljud i omgivningen. "Vacancy" lyckas med just detta.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vacancy
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu