Unfrosted 2024

Unfrosted poster

Synopsis

Det är Michigan, år 1963 och rivalerna Kellogg's och Post tävlar om att skapa ett slags kaka som kan förändra hur man äter frukost för alltid - vilket leder till uppkomsten av Pop-Tarts.
Ditt betyg
1.8 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

2 maj 2024 | 22:05

Pastellfärgad och skönt överdriven frukostkomedi

RECENSION. Komediveteranen Jerry Seinfeld regidebuterar med filmen "Unfrosted: The Pop-Tart Story" löst baserad på skapandet av bakverket i titeln. Vi får en pastellfärgad kreation med gott humör och en samling inspirerade skådespelare framför kameran.
Komikern Jerry Seinfeld serverar med denna sin  regidebut oss en humorfest på temat frukost. Den här mannen har från första början när den sitcom som gjorde honom till stjärna 1989 gjort det till sitt signum att få folk att skratta åt vardagsting så att han gjort en hel film om vad som äts till morgonkaffet känns inte förvånande.
 
Grundberättelsen är löst baserad på verkliga händelser kring skapandet av bakverket Pop Tarts och tar oss med till den lilla staden Battle Creek i Michigan år 1963. Där finns huvudkontoren för de båda dominerande företagen inom frukostbranschen. Det största är Kellogg's, men konkurrenten Post är inte långt efter.
 
Flingor med mjölk är det som folk äter fram till filmens början, men Kellogg's produktansvariga Bob Cabana (Jerry Seinfeld) får nys om att Post har en ny produkt på gång som kommer att revolutionera morgonmåltiderna. Det är startskottet för en hysterisk kapplöpning för att att hinna först till butikshyllorna med sin sötsak.
 
Den som förväntar sig en historiskt korrekt och seriös affärsskildring av arbetet med att ta fram och lansera en produkt kommer att sätta kaffet i halsen direkt. Allt skruvas upp till max och allvaret är noll. Kampen att nå frukostborden först ges samma magnitud som kapplöpningen mellan USA och Sovjet att först ta en man till månen. Att kalla filmen överdriven är en rejäl underdrift.
 
Kreativiteten i berättandet har inga gränser när vi följer ett team av experter på allt annat än mat när de sätter allt på spel i forskningen kring kakan. Såväl en maffia av mjölkbud som en sydamerikansk sockerkartell blir del av faran mot våra hjältars liv. Bobs grupp blir en bricka i utrikespolitiken och riskerar att orsaka krig. Vad gör man inte för att ge folket den perfekta frukosten?
 
Det märks tydligt var filmens stjärna och manusförfattare började sin karriär. Känslan av sitcom lyser igenom främst i hur dialogen levereras och genom att merparten av skämten finns i just det som sägs. Tonen på roligheterna täcker hela registret från rena tokerier till satir och vid några tillfällen även svart humor. Allt sitter som det ska trots ett tempo med ett skämt per minut.
 
Ögat får en riktig pastellkaramell att njuta av. Det är kitsch utan minsta skam kring att vara just sådan. Scenografin är lekfullt detaljrik. Det är plastigt på ett sätt som känns medvetet i syfte att visuellt spegla det sockriga i produkten Pop Tarts. Inte för en sekund känns det som att något i det vi ser inte har en tanke bakom varför det finns där eller ser ut som det gör.
 
Framför kameran samlas en grupp aktörer som verkar älska att arbeta med Seinfeld och att ta sig an att ge liv till de sköna karaktärer som han skrivit här. Jerry själv visar upp genialisk  pricksäkerhet värdig den komediveteran som han är. Att han är 70 år gammal märks inte det minsta.
 
Hugh Grant stjäl varenda scen som han är med i som maskoten Tony the Tiger. Han njuter just nu tydligt av att spela märkliga sidokaraktärer här och i rollen som Oompa Loompa i "Wonka". Helt i linje med filmens överdrivna ton så spelar Amy Schumer chefen för Post i stil med en teatral Cruella de Vil och hon är underbar. Christian Slater, James Marsden, Peter Dinklage och Jon Hamm gör stort intryck trots små roller.
 
"Unfrosted: The Pop-Tart Story" är en sanslöst underhållande komedi gjord med gott humör som smittar av sig på tittaren. Om det här var ett bakverk skulle jag äta det varenda morgon.
| 2 maj 2024 22:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unfrosted
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu