Unfriended: Dark Web 2018

Unfriended: Dark Web poster

Synopsis

En tonåring kommer över en mystisk laptop full av hemligheter, men ägaren gör vad som helst för att få tillbaka den.
Ditt betyg
2.6 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Unfriended: Dark Web
DVD-premiär
8 april 2019
Digitalpremiär
8 april 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

7 april 2019 | 10:00

Obehaglig cyberskräckis

Trenden fortsätter - här är ännu en skärmbaserad rysare där handlingen utspelar sig via hotfulla chattar och livestreams. De okända skådespelarna har bra inlevelse, och "Unfriended"-uppföljaren ger kalla kårar när man tänker på hur teknik kan missbrukas.
Det kryper under skinnet av att tänka på hur utsatta vi är bakom skärmen. Hur folk med rätt kunskaper och ond vilja kan ta reda på vad som helst om dig, hacka allt, och manipulera både bilder och chattar. "Unfriended: Dark Web" kan förvandla vem som helst till en teknofob.

Det är en skärmbaserad skräckis där allt vi ser är skrivbordet på huvudpersonen Matias dator. Rättelse: en dator som han just har skaffat sig, vara tidigare ägare lämnade kvar lite oväntade filer. På en hemlig drive hittar Matias ingången till Dark Web, den dolda sidan av internet där sjuka eller kriminella typer kan köpa sig vad de vill. För rätt summa pengar. Han ringer upp alla sina polare på Skype och börjar utforska otäcka videos som aldrig var menade för hans ögon. Någon kommer bli mycket arg...

En del detaljer får man ta och bara svälja. Är det trovärdigt att en grupp vänner i 20-årsåldern väljer att umgås med varann via Skype och spela sällskapsspel hela kvällen? Kanske inte.

Det är högst oklart varför skurken också orsakar flimrande skärmar så fort han visar sig i bild. Det är trots allt inte någon övernaturlig rysare som "Friend Request". Någon har väl haft roligt med effekterna för att försöka skapa mer otäck stämning, när det istället blir en av filmens små men störande plot holes.

Visst är storyn i filmen något långsökt och tillskruvad, ofta osannolik, men inte helt otänkbar. Likt de bästa avsnitten av "Black Mirror" verkar det som en otäck framtidsvision som kan vara närmare än man vågar tänka. Filmen höjs dessutom av en grupp okända men väl valda skådisar, som med inlevelse växlar mellan misstro och panik. För snart blir reglerna tydliga: den som ringer polisen eller loggar ut kommer bli hittad och dödad.

Det här med skärmfilmer är en gimmick som fått både bra och dåliga filmer, kanske fler dåliga än bra. Men med en tajt story och ett otäckt verklighetsnära scenario lyckas Stephen Susco överträffa mina lågt ställda förväntningar. Det skadar nog inte att Jason Blum har haft ett finger med i spelet, han är en producent som visat sig vara vass på thrillers med låg budget och hög publikpotential.

Och vi har inte sett det sista av skärmbaserade filmer än. Timur Bekmambetov som producerat "Unfriended"-filmerna och även den spännande thrillern "Searching" har mer i pipen i samma stil, bland annat en romkom. Klart bästa filmen i denna lilla subgenre är än så länge "Searching", men "Unfriended: Dark Web" nosar på andraplatsen. En ruggig story och skådisar som övertygar, det är vi inte bortskämda med i skräckfilm.
| 7 april 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unfriended: Dark Web
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu