Unfinished Business 2015

Unfinished Business poster

Synopsis

En hårt arbetande egenföretagare (Vince Vaughn) åker tillsammans med sina två kollegor till Europa för att avsluta sin största affär någonsin. Men det går inte riktigt som planerat och allt man kan tänka sig - och inte tänka sig - inträffar längs vägen…
Ditt betyg
1.9 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Unfinished Business
DVD-premiär
24 augusti 2015
Digitalpremiär
27 juli 2015
Land
USA
Distributör
20th Century Fox

Recensent

Alexander Dunerfors

16 augusti 2015 | 15:00

Party poopers

Vince Vaughn leder en omaka trio på affärsresa. Rutten går till frisläppta Europa, och diagram och Powerpoints är ett minne blott när festsuget tar över. Tyvärr blir det aldrig festligt, snarare lika kul som en bakfylla. Skippa den här, du missar ingenting.
Ända sedan satiriska "Office Space" i slutet av 90-talet har världen väntat på en ny arbetsplatskomedi i samma stuk. Det amerikanska kontorslivet, med statusjakt och sina karaktäristiska små bisarrheter, kan i rätt händer öppna för både skratt och skämmig igenkänning världen över. Men låt mig bespara dig två timmar, för "Unfinished Business" är inte den filmen.

Inte heller lyckas manusförfattaren Steve Conrad (”Jakten på lycka”) och regissören Ken Scott (”Delivery Man”) att ro i hamn med sitt andra åtagande, att fylla det tomrum som "Baksmällan"-trilogin lämnade efter sig. Även om alla ingredienser till synes är på plats: tre snubbar på resa genom en dimma av gräs och sexuella eskapader. I dekadenta Berlin, dessutom! Där ecstasy, bröst och penisar lurar bakom varje hörn. Ja, den här filmen borde antingen bli betydligt roligare, vildare, mer förolämpande usel eller varför inte allt på en gång. Istället landar det någonstans mellan "extremt blek" och "dussinkomedi jag redan glömt".

Snubbarna ifråga är en omaka trio affärsmän på väg till ett viktigt möte. Dan Glickman (Vaughn) har ställt till med en högljudd uppsägning på sin arbetsplats, skällt ut sin hyena till chef och bestämt sig för att starta eget. Med sig får han Timothy (Tom Wilkinson), gubbe i pensionsåldern som hoppas på ett sista äventyr, och Mike Pancake (Dave Franco), en nervös oskuld som ser fram emot sitt första. Tillsammans bildar de ett nytt företag, inte helt klart i vilken bransch, och ser fram emot sitt första avtal. Därmed resan till Tyskland där de hoppas på det stora och avgörande Handslaget.

Naturligtvis är det som bäddat för kulturkrockar. I Berlin pågår både oktoberfest, en Pridefestival och ett G8-stormöte som öppnar för knasiga situationer. Roligast är hur Dan misslyckas med att hitta ett hotellrum, och går med på att bo på museum som en del av konstinstallationen "American Businessman 42". I övrigt är det ärligt talat mycket glest mellan skratten. Många andra gags kastas upp på bioduken i hopp om att något ska fastna. Det gör det inte.

Det är lättare att räkna upp alla sätt där filmskaparna och deras skådisar misslyckas. Vince Vaughn, Tom Wilkinson och Dave Franco, hyfsade skådisar i vanliga fall, saknar all form av personkemi och inte får de heller något roligt material att jobba med. Manus är mer inriktat på att få in så många "fuck" som möjligt än skämt. Säkert med tanke på att det ska bli en vågad komedi för vuxna människor, men istället känns det barnsligt och rätt trist.

Gubbarna är tack och lov inte helt odrägliga utan karaktärer med viss hint av karisma. Dave Franco är den som kommer ut med hedern i behåll, i rollen som stammande och oerfaren grabb med stor hunger på livet. 

"Unfinished Business" försöker också hitta sitt hjärta hemma hos Dan. Familjefadern, den städade och ordnade i trion, upptäcker att barnen hans har en del problem med skola och mobbning, som ska försöka lösas via videochatt. Det finns ingen riktig poäng i varför dessa problem ska blandas in i historien, inget budskap väntar i slutet. Det är lite som titeln antyder, en ofärdig affär. ”Unfinished Business” många problem man hade behövt ta itu med för att rättfärdiga ett dvd-släpp.

Å andra sidan är dussinkomedier till för att massproduceras, ges ut, lura pengar av några Vince Vaughn-fans och snabbt glömmas. Om några månader kommer nästa "Unfinished Business" under ny titel, med lite annan handling och några nya snubbar i huvudrollerna. Förhoppningsvis lite roligare. Den här kan du skippa, du missar inget.
| 16 augusti 2015 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Unfinished Business
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu