Underworld (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Genom århundraden har ett krig rasat mellan vampyrer och varulvar (Lykaner). Vampyren Selene är en dödsbringare (jägare), som spårar och dödar lykaner. Under ett spaningsuppdrag får hon syn på Michael Corvin, som är människa, och strax efteråt bryter en eldstrid ut mellan vampyrerna och lykanerna. Endast Selene överlever och när hon analyserar spaningsfotona inser hon att varulvarna följt efter Michael. Nyfiken varför de förföljt honom söker hon upp honom.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: UNDERWORLD

Man blir helt tagen av "Underworld"
Vampyrtrenden är tillbaka till Hollywood - "Blade 3" och kommande storsatsningen "Van Helsing" knackar på dörren och "Underworld" är bara startskottet, och vilken nytändning för vampyrgenren den är.

Jag minns första gången jag såg "Blade" och tänkte att så här ska en vampyrfilm se ut. Numera får jag ta tillbaka det utlåtandet till fördel för "Underworld". Den har lånat fritt från "Matrix" och "Blade" och kryddat med lite influenser av Shakespeares "Romeo och Julia". Filmen utspelas i en framtidstad där det pågått ett krig under århundraden mellan vampyrer och s.k. Lychans, en form av varulvar, och kriget går nu mot sin sista maktkamp.

Den begåvade skådespelerskan Kate Beckinsale ("Pearl Harbor", "Brokedown Palace") axlar säkert huvudrollen som actionhjältinna tillika vampyr. Det var en minst sagt överraskande nyhet då man hörde av Beckinsale skulle axla en sådan tung roll och jag var länge tveksam men ständigt nyfiken över projektet. Nu går Beckinsale från klarhet till klarhet som skådespelerska och det visar sig att hon klarar även huvudrollen som Selene övertygande. En stark kvinna som är en av frontfigurerna i vampyrernas krig mot varulvarna. Hon har växt upp i tron att varulvar slaktade hennes familj och att hon blev vampyr för att kunna få sin rättfärdiga hämnd. Varulvarna håller nu på att utveckla ett experiment i slutfasen som går ut på att man kombinerar blod från en vampyr och en varulv för att få fram en superbest som har alla vampyrers respektive varulvars bästa egenskaper, och på så sätt bli oövervinnelig. Selene vet att läkaren Michael Corvin (Scott Speedman) är den sista länken för att fullborda experimentet och hon ställs nu inför ett tufft kval. Ska hon ta en människa i sitt beskydd trots sin ras förbud? Snart visar det sig att Michael blivit biten av en Lychan och Selene står nu på egna ben och måste både slåss mot både vampyrer och varulvar för sin egen överlevnad.

"Underworld" må ha lånat mycket från andra filmer men det finns även originalitet som gör den till så mycket mer än ännu en "Blade"-klon. Den gör nåt så överraskande som bräddar allt i genren. Jag är såld på filmer som "Blade", "Matrix" och "Cubic". "Underworld" är ännu en i raden med filmer med mörka framtidsteman, men jag har inte tröttnat än. Den har sina brister samtidigt som den tar vampyrfilmer till en helt ny nivå. Visst ställer man sig frågan efter filmen vad människorna har för åsikt om deras krig, vet de ens om det? Hur kan Selene svepa omkring i sin slängkappa i den folktäta tunnelbanan, utan att nån av de vanliga grå människorna ens höjer ett ögonbryn. Under filmen är man dock så underhållande att man inte ens tänker tanken. Man är så inne i storyn om Selene och Michaels öde att man inte bryr sig om någonting annat. Action finns det även gott om. Det finns inte en död minut. Man blir helt tagen av "Underworld".

Detta är vad "Blade 2" skulle ha varit och nu när vi har "Underworld" så finns det ingen större längtan efter den tredje "Blade"-filmen. Däremot talas det om att göra "Underworld" till en trilogi vilket jag inte är helt emot. Slutet bådar för en sådan och jag är fortfarande mycket nyfiken på historien om vampyrer och varulvars kalla krig. Kate Beckinsale verkar lika såld på vampyrer hon också eftersom hon även spelar en av huvudrollerna i kommande "Van Helsing". Ni som gillar coola actionfilmer eller vampyrer, låt inte den här filmen gå förbi obemärkt. "Underworld" har redan toppat på Box Office i USA, släppts på dvd i USA, haft ett preliminärt biodatum i Sverige som slopats och det är först nu den dyker upp på bio. Filmen är en fröjd för ögonen rent estetiskt och jag är nästan lika belåten som efter jag sett Quentin Tarantinos "Kill Bill Volume 1". Nämnde jag också att Scott Speedman spelar i filmen? Ni vet den där mesige killen i TV3:s "Felicity" - Jo, han visar sig vara en riktigt okej skådespelare i filmens manliga huvudroll. 

Mikael Gabrielsson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
alexjohansen
@AlexJohansen
Eller vafan vadå svag? En stabil 4/5.
alexjohansen
Sjukt vad perfekt Kate Beckinsale är :P

Svag 4/5 får den ^^
10095
Jag tycker att actionscenerna är halvsådär och att skådespeleriet är riktigt träigt. Storyn är väl okej, och jag hade inte direkt jättetråkigt, men det räcker inte till mer än en tvåa.
Visa fler (3)

Relaterade filmer