Under Toscanas sol 2003

Romantik Drama Komedi
USA
108 MIN
Engelska
Under Toscanas sol poster

Synopsis

San Francisco-författaren Frances Mayes åker till Toscana för att vila upp sig, och impulsköper ett skamfilat 1700-talshus, som hon vill rusta upp. Livet på den italienska landsbygden och de vänliga människorna gör att hennes krafter återvänder. Och under den toscanska solen får hon åter uppleva vänskap, skratt - och passionerad kärlek... Baserad på Frances Mayes succéroman med samma namn.
Ditt betyg
2.8 av 173 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Under the Tuscan Sun
Biopremiär
16 januari 2004
DVD-premiär
28 juli 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Maria Dahlstedt

1 januari 2008 | 00:00

Mycket romantik i soliga Italien

Jag är kär. Kär i Italien och denna vackra historia som utspelar sig där. Kär även i den nedgångna villa (Bramasole) som Frances köper, under sin semester med resesällskapet ”Gay and away” (!), och låter rusta upp med hjälp av polska mer eller mindre kärlekskranka män. Det är här, som recensenten och författarinnan från San Francisco väljer att bygga upp sitt nya liv, långt ifrån otrogna ex, gravida väninnor och idétorkan framför flimrande datorer.

Filmen fullkomligt dryper av scener som kan få vem som helst att lösa en enkel biljett till Italien. De pittoreska och soldränkta piazzor, där turister och ortsbefolkning flockas tillsammans kring glassbarer och marknadsstånd är ett exempel. Här flirtas det till både höger och vänster och de alldeles för attraktiva italienarna lämnar lika många krossade hjärtan bakom sig som det finns unga amerikanska kvinnor på besök i landet.

Inget talar för att Marcello (Raoul Bova) från pärlan Positano, som Frances stöter ihop med under en tripp till Rom, ska vara något undantag. Så hur gärna hon än skulle vilja avnjuta hemgjord Limoncello, strandpromenader och supersex i resten av sitt liv, talar oddsen minst sagt emot denna kärlekshistoria.

Det här är inte vad jag skulle kalla ett mästerverk. Skrattar gör jag ofta och gråter händer det med. Så långt uppfyller filmen kraven på vad ett bra romantiskt drama ska innehålla. Si och så är det dock med spänningen, det är inte direkt så att jag behöver sitta och oroa mig över hur det ska gå för Frances och övriga karaktärer. Redan innan filmen börjar kan jag ana var den kommer att sluta. För de som har överseende med detta så är det en klart sevärd film och mer därtill.

Det är dock ingen film att tjata med sig sina ”inte-så-mycket-för-kärleksfilm”-vänner till. Det råder total avsaknad av action, så när som på ögonblicket då den unga Pawel (Pawel Szadja) träffas av en flagga och faller (oskadd) till marken. Kanske kan även åskvädret, som välkomnar den nyinflyttade Frances till Cortona, räknas till det fåtal av lite mindre sockersöta partier (trots att inget allvarligare orsakas här heller).

Jag höjer ett ögonbryn för den genuina (eller…) gentlemannen ”signor Martini” (Vincent Riotta) som bistår Frances med både praktisk hjälp och goda råd under hennes första tid i Italien. Riktigt tråkigt att just han skulle vara gift tvåbarnsfar… 

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Under Toscanas sol
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu