Tvillingsystrar 2002

Drama
129 MIN
Holländska
Tvillingsystrar poster

Synopsis

Tvillingsystrarna Lotte och Anna skiljs åt vid sex års ålder och växer upp i olika världar. Lotte tas varsamt om hand av ett välbärgat par i Holland medan Anna hamnar på en fattig bondgård i Tyskland. Trots att de helt tappat kontakten söker - och finner - systrarna varandra i vuxen ålder, men kriget och deras skilda uppväxter sänker en mörk skugga över återföreningen. Tvillingsystrar nominerades till tävlan om en Oscar för bästa utländska film 2003.
Ditt betyg
2.3 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
De Tweeling
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
26 oktober 2005
Språk
Holländska
Distributör
Atlantic Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Systerskap på avstånd

Köln i början av 1920-talet: tvillingarna Anna och Lotte är endast sex år gamla när deras far som dittills ensam haft vårdnaden om dem dör. Den ensamstående fadern har gjort sitt bästa för att flickorna inte ska känna sig ensamma, utan vara glada, lära sig nyttiga och viktiga saker och leka. Med hans död tar allt det slut och flickorna måste uppfostras av släktingar. Släktingarna har svårt för att bestämma sig för vem som ska ta hand om dem båda; det är snarare en tvist än en ren god vilja.

Hur dumt och smärtsamt det än låter skiljer man på dem två: den ena får stanna kvar hos sina fattigare släktingar till bönder i Tyskland, den andra, något sjuka får följa med de rika och mer bildade släktingarna till Holland. Släktingarna som inte heller innan dess haft särskilt nära kontakt med varandra fortsätter på samma vis och hindrar t o m flickorna ifrån att skriva till varandra. Man ser konstigt på varandra och vill inte blanda sig med någon från framför allt lägre klass.

Flickorna växer upp på var sitt håll och under mycket olika förhållanden. Anna får slita hårt och får inte ens gå i skolan. Lotta tillfrisknar från sitt andningsbesvär och får återigen bekanta sig med piano och sång. Efter flera år då familjerna trodde att flickorna hade glömt varandra får bägge nytt hopp då Lotte hittar gamla brev från systern som fostermamman hade gömt för henne. Efter nära 20 år blir det ett kärt återseende med systern som jobbar som hushållerska åt en rik familj. Det finns mycket att ta igen. Båda lovar att hålla kontakten och höra av sig igen för att återförenas. Ingenting kan ta död på syskonkärleken men tiderna har förändrats. Nazisterna med Hitler i spetsen har tagit makten i Tyskland och de vill bygga upp det tyska riket på bekostnad av andra mindre nationer. Hur farligt kan det bli?

Fokus i filmens sista del är på de äldre systrarnas förhållande idag. Bägge har åldrats på var sitt håll och tydligen utan någon kontakt med den andra. Flera års krig och grymheter har satt sina djupa spår. Det är först efter att de, frivilligt eller ofrivilligt sätter sig ner för att prata som de ser människan bakom fienden och att ”den andra sidan” också kan vara mänsklig. Framför allt för Lotte som bott i det ockuperade Holland och mist sin judiske fästman David i koncentrationsläger är såren djupa och har inte riktigt läkt.

”Tvillingsystrar” är en rätt fin film på flera sätt. Den porträtterar två människoöden som skulle ha varit väldigt lika men som ändå blev mycket olika och som motsats till varandra. Den berättar också om krigets fasoner och grymheter och om hur lätt det är att hata. Fortfarande, sextio år efter kriget finns fortfarande i vissa områden ett visst hat mot tyskar.

Skådespelarinsatserna är klart godkända och imponerande. Man blir berörd och tagen av denna sorgliga historia. Filmen är två timmar och en kvart lång men inget av det känns tråkigt eller överflödigt. Det är ett fint och välgjort drama som är klart sevärt och rekommenderas.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tvillingsystrar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu