Traitors 2013

Drama
Marocko
83 MIN
Engelska
Franska
Arabiska
Traitors poster

Synopsis

Sångerskan i ett tjejpunkband går med på att smuggla droger för att undvika att hennes familj blir utkastade ur sitt hem och för att finansiera sina musikaliska drömmar. På vägen får hon sällskap av Amal, som hon bestämmer sig för att rädda ur klorna på knarkhandlarna.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Traitors
DVD-premiär
20 april 2015
Språk
Engelska, Franska, Arabiska
Land
Marocko
Distributör
Edge Entertainment
Längd

Recensent

Rebecca Unnerud

11 november 2013 | 00:15

Marockansk politisk-punk-girlpower-thriller

Stockholms filmfestival 2013 – Skådespelaren Sean Gullette regisserar sin första långfilm och gör det på ett väldigt imponerande sätt i denna thriller med en huvudkaraktär som är lätt att ta till sitt hjärta.

På biorepertoaren går Lukas Moodyssons "Vi är bäst" som handlar om tre tonårstjejer som hittar glädjen och styrkan i punkmusiken. Det är en riktig girlpowerskildring, precis som "Fucking Åmål" som kom när jag var tonåring.

Sean Gullette (som egentligen är skådespelare och bland annat spelar huvudrollen i Darren Aronofskys "Pi") långfilmsdebut "Traitors" har inte så mycket mer gemensamt med Moodyssons senaste film än just punken och kvinnor i huvudrollerna. Malika är sångerska i ett feministiskt punkband med namnet Traitors och går med på att smuggla knark för att undvika att hennes familj blir utkastade ur sitt hem och för att finansiera studiotid till en demoinspelning. På vägen får hon sällskap av Amal, som hon bestämmer sig för att rädda ur klorna på knarkhandlarna.

Amerikanske Gullette har även skrivit filmens manus och bor i Marocko där filmens utspelas. Chaimae Ben Acha (som är väldigt lik vår Loreen med de stora, vackra mörka ögonen och helluggen) är ett fynd i huvudrollen och äger varje scen hon är med i, vilket i stor sett är alla. Det är hennes vackra ansikte som pryder festivalens affischer som hänger överallt i Stockholm. Chaimae Ben Acha, som tidigare mest gjort marockansk tv, vill jag att hela världen ska upptäcka för den karisma och begåvning hon besitter är sällsynt.

Jag älskar Malika, hon är en cool tomboy-tjej som inte ser ut som de andra tjejerna i Tanger där hon bor. Hon har jeans och smuts under naglarna, vilket är anledningen till att hon inte har någon kille enligt sin pappa. Hon lägger hellre sin tid på att skriva politiska låttexter än att lalla runt på klubbar och hitta en kille som ska försörja henne. Det vore inte konstigt om det visar sig att Gullette har inspirerats av Stieg Larssons Lisbeth Salander när han skrev karaktären för hon påminner om henne både utseendemässigt och i sätt att tänka och vara.

Trots filmens mörka handling är det här en väldigt underhållande film med mycket spänning och energi. Malika står för mycket av just energin tillsammans med filmens soundtrack som är bland det bästa jag har hört på länge, originallåtar från Nina Perssons man Nathan Larson och musik av bland andra The Clash (Joe Strummer är Malikas största idol). Musiken, ljudet, det visuella och det rappa tempot känns häftigt på ett punkigt sätt och det märks inte på filmens resultat att budgeten var tajt.

"Traitors" är egentligen en kortfilm från 2011 som nu har utformats till en långfilm. Filmen har en väldigt kort speltid (83 minuter) och den känns verkligen kort. Slutet känns påskyndat och den hade gott kunnat vara längre eftersom historien är tillräckligt komplex för det. Kemin mellan tjejerna är väldigt stark men deras relation är inte tillräckligt fördjupad för att händelseutvecklingen ska kännas fullt trovärdig. Filmen lyckas verkligen gestalta hur enskilda personer drabbas av de övergripande politiska strukturerna där de rika bara blir rikare och de fattiga bara blir fattigare (och desperatare).

I filmens efterföljande Face2face på festivalen berättade Gullette hur det folkliga upproret i arabvärlden även kom till Marocko just mellan kortfilmen och långfilmen. Han pratar om ett sömnigt marockanskt folk som lät sig förtryckas av makten men började protestera med krav på bland annat demokratiska reformer. "Traitors" och Gullette som person och filmskapare osar politik med ett stort P och så gör även hans kommande film som han beskriver som en sexig politisk thriller med Kristin Scott Thomas i en av rollerna. Sean Gullette pratar politik och solidaritet på ett lättillgängligt sätt, precis som Lukas Moodysson gör i "Vi är bäst", och det är alltid imponerande och välkomnande.

| 11 november 2013 00:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Traitors
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu