Till och med regnet 2011

Drama Historisk
Spanien
104 MIN
Spanska
Till och med regnet poster

Synopsis

Filmmakaren Sebastian kommer till Bolivia för att göra en film om en av världens största ikoner; Christopher Columbus. Hans ambition är att slå hål på myten om att Columbus bidrag till att civilisera Amerika skulle ha varit en god gärning. Men istället dras han in i ett politiskt maktspel, där den välutrustade armén blir som David mot Goliat för den fattiga befolkningen. Och den här gången handlar inte striden om guld, utan om den enklaste av livsresurser - vatten.
Ditt betyg
3.3 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tambien La Lluvia
Biopremiär
28 oktober 2011
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Pan Vision
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Climent

22 oktober 2011 | 14:01

En stark historia ur nytt perspektiv

Icíar Bollaíns prisbelönta film om ett spanskt filmteam som spelar in en film om Columbus och de spanska erövrarnas förtryck av den inhemska befolkningen i Latinamerika har många intressanta paralleller med hur de själva behandlar folket som bor där. Det är en stark historia berättad ur ett annorlunda perspektiv.

"Till och med regnet", eller “Tambien la lluvia” som den heter på spanska, nominerades till inte mindre än elva Premios Goya, Spaniens motsvarighet till Guldbaggen. Den var också Spaniens Oscarsbidrag förra året och gick vidare till listan med de nio bästa utländska filmerna men lyckades inte ta sig vidare till de fem bästa som slutligen nomineras.

Historien tar vid i utkanten av den lilla staden Cochabamba i Bolivia. Där håller regissören Sebastian (Gael Garcia Bernal) och hans team på att förbereda inspelningen av deras nya storfilm om Columbus. Filmen de gör handlar också om spanjorernas förtryck av indianerna som bodde i Latinamerika, och om Bartolomé de las Casas och Antonio Montesinos som förfärades över sättet befolkningen behandlades på och försökte stoppa det.

Sebastian och hans producent Costa (Luis Tosar) anordnar en casting för att hitta statister som kan spela indianer. Massor av folk dyker upp. En del har gått i timmar för att pröva sin lycka. I det tumult som uppstår träffar de en ung flicka och hennes pappa Daniel, en bestämd man från trakten som Sebastian tror kommer bli perfekt i rollen som indianhövdingen Hatuey.

De påbörjar inspelningen men samtidigt upptäcker de att Daniel (Juan Carlos Aduviri) börjat engagera sig som ledare i protester mot den brist på vatten som uppstått sedan den lokala regeringen höjt priset på vatten och multinationella företag börjat koppla om vattenledningar och stänga lokalbefolkningens brunnar.

Medan filmteamet bjuds på champagne i borgmästarens residens blir upproren allt starkare och på gatorna utanför bråkar lokalbefolkningen med polisen och personal från vattenbolagen.

Lokalbefolkningens uppror skapar snart problem för filminspelningen och Sebastian och Costa tvingas bestämma vilket som är viktigast - deras film eller Daniel, hans dotter och alla andra människor de kommit allt närmre under sin tid i Bolivia.

Filmen berättas på två vis. Vi följer oftast filmteamet och lokalbefolkningen, som är filmade så att det nästan ser ut som en dokumentär. Detta varvas med klipp från handlingen i filmen de gör, med indianer och spanska soldater i full rustning. De båda historierna har ofta stora likheter och trots att Sebastian och Costa inte själva ser det så utnyttjar de själva lokalbefolkningen på samma vis som kolonisatörerna en gång gjorde.

Skådespeleriet är på topp och framförallt Luis Tosar och Gael García Bernal, känd från filmer som “Babel”, “Mammut” och “Älskade hundar”, är båda riktigt bra. Jag gillar konceptet med att använda en fiktiv historia inne i en annan för att visa likheterna mellan dem och förhöja dramat i filmens handling. Klippningen tillför också mycket och är smart hanterad med tanke på de två parallella historierna.

“Till och med regnet” är snyggt filmad med vackra vida vyer över de gröna bergstopparna och personligare scener som diskussioner runt matbord eller i bilar. Musiken, skriven av Alberto Iglesias som brukar göra musik till Pedro Almodovars filmer och nu aktuell med musiken till Tomas Alfredsons kommande thriller “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, är också riktigt bra.

Om det är något jag kan klaga på så är det att filmen ibland känns lite lång, men spänningen är alltid hög och man bryr sig verkligen om karaktärerna och de moraliska dilemman de ställs inför. Betyget blir en välförtjänt fyra.

| 22 oktober 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Till och med regnet