Tigers Are Not Afraid 2017

Tigers Are Not Afraid poster

Synopsis

När Estrellas mamma plötsligt försvinner finns ingen kvar att ta hand om henne. Hon hamnar istället på gatan och går med i ett barngäng. Men den här gatans lag innebär inte bara att försöka överleva drogkartellerna, något annat är också ute efter dem. Något mörkare.
Ditt betyg
3.4 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Vuelven
Biopremiär
26 april 2019
DVD-premiär
22 maj 2019
Digitalpremiär
22 maj 2019
Språk
Spanska
Land
Mexico
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Robin Andersson

23 april 2019 | 17:20

Fantasifullt, rått och otroligt mörkt

Att följa gatubarnen i Mexiko är sorgligt, rått och stundtals läskigt. Bortsett från ett par flummiga fantasyscener får vi se en nagelbitande story där våldet inte verkar finna några gränser.
Tänk dig att du är 10 år gammal. Du går till skolan, det är ett prov på eftermiddagen där du ska skriva en historia som ska innehålla prinsar, tigrar och slott. Plötsligt hör du en kulspruta i korridoren. Alla barn och lärare slänger sig ner på golvet och ber för sina liv. När tumultet har upphört så går du raskt hem. På vägen ser du ett färskt lik på trottoaren och blodet som rinner längs rännstenarna. När du kommer hem vill du inte göra annat än att krama om din mamma och berätta hur mycket du älskar henne. Men hon har blivit kidnappad.

Det här är unga Estrellas vardag. Vi träffar henne i en stad i Mexiko där kriminaliteten har blivit så normaliserad att presidenten är en erkänd människohandlare, men det görs inget åt det. Barn bor på gatan och lever på stulna bönor, och kvinnor blir kidnappade på ljusa dagen.

“Tigers Are Not Afraid” är först och främst en smutsig dramafilm som visar den mörka verkligheten på Mexikos gator. Vi får följa ett gäng föräldralösa ungar som försöker överleva en dag i taget och lever med vetskapen att de kan bli kidnappade av de lokala kartellerna vilken sekund som helst.

Det är här filmen verkligen skiner. De unga skådespelarna gör mycket fina insatser, speciellt Juan Ramón López som spelar ledaren i det unga sällskapet. Att få se gatuvåldet ur deras ögon gör att man får ett perspektiv som ofta inte skildras på film. Vi hittar genom filmen små fickor av lugn där barnen får vara barn och spela fotboll och leka teater, för att sekunden senare slåss för sina liv. En av de yngsta pojkarna har ett gosedjur i form av en tiger. Det är smutsigt och trasigt, men betyder hela världen för honom. Det visar hur tydligt hur kämpigt det är för barnen, och det sätter en klump i halsen. 

Inte ofta ser man en så sorglig och mörk film, speciellt med barn i fokus. Det gäller att man har magen för det, för regissören Issa López viker inte från att visa oss den mörka verkligheten. Vi får se allt från barn som blir skjutna, till mammor som blir misshandlade.

Men den här filmen marknadsförs som en fantasy/skräck-film och det finns en hel del element som påminner om Guillermo del Toros filmer. Han själv har till och med sagt att “Tigers Are Not Afraid” var en av hans favoritfilmer från 2017. Vi får se gosedjur som får liv, armband med små fåglar på som flyger iväg, och rinnande blodspår med förvånansvärt mycket personlighet. Issa López har fått rykte att vara “den nya Guillermo del Toro” och man förstår snabbt varför.

Det känns i stunder dock lite väl flummigt. När filmen fokuserar på barnen och deras flykt från kartellerna och deras vilja att bli fria, dras jag in i filmen totalt. Men då och då vill Issa López föra in de här övernaturliga elementen, och det känns lite som att filmen pausar från huvudstoryn. Den jag egentligen vill följa. Tyvärr kommer jag på mig själv att zooma ut lite när detta händer.

Som tur var är huvudstoryn är så pass tilldragande att jag ändå sitter fastklistrad. Filmen är endast 82 minuter lång, men det är bara en fördel då det inte finns många stunder som inte tjänar handlingen. I andra skräckfilmer finns det ofta scener som bara finns där för att skrämmas. Så är det inte i den här filmen, då varje scen har ett syfte som påverkar handlingen.

I slutändan är “Tigers Are Not Afraid” kanske inte något att man rekommenderar till skräckfilmsälskare i första hand. Men den råa skildringen av Mexikos kriminella gatuliv är något alla bör ta del av. Om du har magen för det.
| 23 april 2019 17:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tigers Are Not Afraid