Tidsresenärens hustru 2009

Romantik Drama Sci-Fi
USA
107 MIN
Engelska
Tidsresenärens hustru poster

Synopsis

Första gången Clare träffar sin blivande make Henry är hon bara sex år. Henry är 36 och dyker upp hemma hos Clare från ingenstans. Det visar sig att han lider av en minst sagt märklig sjukdom som gör att han kastas från tidsålder till tidsålder. Först när Clare fyller 22 synkroniseras deras tidsåldrar för första gången, och i nutid är situationen plötsligt annorlunda. Clare känner igen sin tvillingsjäl och älskade, Henry har ingen aning om vem Clare är. Från Audrey Niffeneggers roman.
Ditt betyg
3.0 av 290 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Time Traveler's Wife
Biopremiär
9 oktober 2009
DVD-premiär
10 februari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

6 oktober 2009 | 17:41

Vacker historia om kärlek

Trots att hela upplägget för "Tidsresenärens hustru" bygger på en övernaturlig företeelse - att resa i tiden - så är det det mänskliga och vardagliga som lyser igenom. I grund och botten är det en vacker historia om kärlek och om rädslan att förlora dem vi älskar utan att kunna göra något åt det.

Vi tar en man som på ett ytterst övernaturligt sätt upplever tiden annorlunda än alla andra och ramar in det med en kärlekshistoria av slaget "menade för livet". Tänker du på "Benjamin Button" så är du på rätt spår, Brad Pitt är faktiskt inblandad i en producentroll. Fast här har man inte vräkt ut sig på onödiga tre timmar, vilket gör "Tidsresenärens hustru" till en behagligare om än något mindre originell och påkostad film.

För Henry (Eric Bana) rör sig inte tiden baklänges, men ett genetiskt fel får honom att med jämna mellanrum ofrivilligt försvinna ifrån nutiden och dyka upp på en annan tid och plats. Hur det där tidsresandet rent tekniskt går till bekymrar sig inte filmen om att lägga tid på att förklara. Istället används fenomenet för att problematisera det historien verkligen handlar om - nämligen kärleken mellan Henry och Clare (Rachel McAdams).

Att de är menade för varandra råder det inga tvivel om även om det krävs lite hjärnkapacitet för att räta ut turerna kring hur de egentligen träffades och varför. Det blir lite som hönan och ägget - vad kom först? För när Henry först träffar Clare i Chicago-biblioteket där han jobbar (hon i 20-årsåldern och han runt 30) så har hon redan träffat honom massor med gånger. Första mötet för henne var när hon var 6 år och en nästan 40-årig Henry kom och hälsade på från framtiden. Att han ofta hamnar hos henne under sina tidsresor beror förstås på att hon i framtiden är hans hustru och därför är ett viktigt "event" i hans liv som han dras till. Men frågan är om de ens hade lagt märke till varandra där i biblan om hon inte redan hade träffat honom... Det är sådant man kan klura på.

Filmen börjar i alla fall dramatiskt med en väldig bilkrasch där Henrys mamma omkommer. Själv överlever han just för att han tidsreser och försvinner ur bilen sekunderna innan. Ett par gånger till genom filmen har han nytta av sin udda egenskap men annars ligger den honom mest till last. Skillnaden mellan Henrys tidsresor och många andra vi sett på film är nämligen att han aldrig kan ändra på det som händer - allt verkar förutbestämt. Han hamnar därför aldrig i någon situation som i "Tillbaka till Framtiden" där Michael J Fox resa nästan hindrar honom själv från att bli till.

"Tidsresenärens hustru" slår istället an en dystrare och mer ödesmättad ton där Henry till exempel tvingas se mammans död ett antal gånger utan att kunna göra något åt det. Och hur är det egentligen att leva med vetskapen om vad som ska hända i framtiden och kanske till och med hur och när man ska dö? Innan Henry träffar Clare, som formligen sprudlar av liv med sitt smittande leende, så får vi se bilden av en mycket ensam man som dricker för mycket och håller sig för sig själv. 

De mörkare partierna lättas dock upp av de komiska situationer Henry hamnar i, som att dyka upp naken i en bur på zoo med en skolklass som åskådare eller när kompisen Gomez (Ron Livingston) i panik funderar på hur han ska förklara att brudgummen Henry försvunnit minuterna innan bröllopet.

En film som behandlar tidsresor ställs alltid inför utmaningen att låta publiken ha en möjlighet att hänga med utan att det blir för komplicerat. Dessutom måste man hålla sig till de regler man själv satt upp så att någon slags logik skapas mitt i det övernaturliga. Det verkar omöjligt att kräva att filmer inte ska göra ett enda misstag, men "Tidsresenärens hustru" klarar sig riktigt bra på båda punkterna. Det finns tillfällen då man tror att de rört ihop det men oftast finns förklaringen runt knuten. Det ihop med den fina kärlekshistorien och de stora frågorna om livet som väcks gör "Tidsresenärens hustru" till en film väl värd sin biobiljett.

| 6 oktober 2009 17:41 |