Their Finest Hour 2016

Romantik Drama Komedi
Storbritannien
117 MIN
Engelska
Their Finest Hour poster

Synopsis

London år 1940. Nationen är hårt drabbad av andra världskriget och för att stärka moralen sätter man sin tillit till propagandafilmer. Man inser att filmerna behöver en kvinnlig touch och anställer Catrin Cole som ansvarig för den kvinnliga dialogen. Hennes fallenhet för arbetet uppmärksammas genast av den cyniske manusförfattaren Buckley. Catrin och Buckley får uppdraget att spela in en film baserad på räddningsaktionen vid Dunkerque med den fåfänge forne matinéhjälten Ambrose Hilliard.
Ditt betyg
2.9 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Their Finest
Biopremiär
14 april 2017
DVD-premiär
4 september 2017
Digitalpremiär
4 september 2017
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Henrik Skapare

30 januari 2017 | 10:00

Varmhjärtad dramakomedi i skuggan av kriget

I dramakomedin ”Their Finest” får vi följa inspelningen av en brittisk propagandafilm under andra världskriget. Men låt inte den allvarsamma inramningen lura dig. Det här är trivsamt mys från första bildrutan till sista.
”Their Finest” utspelar sig under blitzen i 40-talets London. Bomberna faller och väggarna skakar. Männen drar ut i krig, och kvar blir kvinnorna som tvingas ta över deras jobb. En av dem är Catrin Cole (Gemma Arterton), som halkar in som manusförfattare för informationsministeriets moralhöjande propagandafilmer.

Catrins uppgift är att skriva ”the slop”, det vill säga de pladdriga kvinnodialogerna, men när hennes första filmprojekt växer blir hennes roll allt viktigare. En uppblåst diva vid namn Ambrose Hilliard (Bill Nighy) får en av rollerna, och när amerikanska intressenter insisterar på att få med sin egen hjälte i form av den snygge – men sanslöst obegåvade – Carl Lundbeck (Jake Lacy) höjs insatserna ytterligare. Filmen som spelas in är tänkt att skildra en enskild händelse vid evakueringen av Dunkerque som involverar två tvillingsystrar och en båt, men varje manusändring tar dem ett steg längre från verkligheten.

Under filmens gång får vi följa Catrin och hennes nya kollegor under manusstadiet, på inspelningsplatsen och i filmstudion. Hennes relation till medförfattaren Tom Buckley (Sam Claflin) pendlar mellan kallt och varmt samtidigt som hennes privata förhållande med konstnären Ellis Cole (Jack Huston) tar flera vändningar. Det är ingen romantisk komedi i den klassiska meningen, men det finns definitivt några scener som är lite för gulliga för sitt eget bästa. Samtidigt är döden ständigt närvarande i och med de pågående bombningarna. Känslan av att vem som helst kan stryka med när som helst ger filmen en spännande nerv.

För att vara en film som utspelar sig i skuggan av andra världskriget är ”Their Finest” en förbluffande lättsam historia. Välskrivna karaktärer och rapp dialog ger oss otaliga skratt och karaktärsgalleriet är i en klass för sig. Bill Nighy har visserligen en tendens att stjäla varje scen han är med i, men resten av ensemblen är också bra. 

”Their Finest” är baserad på en roman av Lissa Evans och filmens regissör Lone Scherfig rör sig obehindrat mellan förlagans många teman. Krigets fasor, kvinnlig frigörelse, åldrande, berättelsens kraft och vikten av hjältar är bara några av dem. Vissa poänger levereras mer subtilt än andra, men att filmen är så innehållstät och mångbottnad gör att jag som åskådare kan fokusera på de bitar som tilltalar mig mest. 

I mitt fall är det filminspelningen som får ”Their Finest” att lyfta. Vi har sett det många gånger förut, men när har det inte varit kul att se drivna regissörer trilskas med träiga skådespelare, bångstyriga djur och taffliga kulisser? Oförutsedda händelser kopplade till kriget tvingar fram snabba manusändringar och kreativa lösningar – och allting är kul att följa.

Trots sin mörka inramning är ”Their Finest” en rakt igenom snäll film. Trevlighetreglaget uppvridet till max och den brittiska värmen genomsyrar varenda scen. Frågan är om inte slutresultatet blir lite väl harmlöst, och att historien hade vunnit på att ta ut svängarna lite mer.
| 30 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Their Finest Hour