The Voices 2014

Komedi Deckare Thriller
USA
107 MIN
Engelska
The Voices poster

Synopsis

Jerry Hickman är en störd fabriksarbetare som pratar med sina husdjur, vilket ibland får katastrofala konsekvenser för omgivningen. När han av misstag dödar sin kollega, som han också varit lite kär i, försöker hans onda och uppkäftiga katt tillsammans med den mer välvilliga hunden övertala honom att deras råd är de bästa. Det blir minst sagt svårt att leva ett vanligt liv.
Ditt betyg
2.6 av 122 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Voices
Biopremiär
27 mars 2015
DVD-premiär
27 juli 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

21 januari 2015 | 10:30

I huvudet på en psykopat

I regissören Marjane Satrapis nya presenteras vi för en spillrans ny Norman Bates och bjuds på psykoanalys i fickformat. ”The Voices” är förmodligen årets knäppaste film och byter ständigt tongång – något som i det här fallet funkar ganska utmärkt.
Jerry Hickfang (Ryan Reynolds) bor tillsammans med katt och en hund ovanför en bowlinghall i den pittoreska industristaden Milton. Det är en sockersöt och färggrann plats där han och kollegorna på badkarsfabriken valsar runt i knallrosa overaller. Filmen öppnar som rena rama solskenshistoria men det dröjer inte länge innan vi får reda på att huvudpersonen är en fullständigt rubbad, vrickad och störd typ som hör röster. 

Mot psykiatrikerns inrådan och med en ängslig längtan efter att vara som alla andra slutar han knapra de piller som ordinerats – en riktig björntjänst för sig själv. Husdjuren Bosco och Mr. Whiskers (vars röster också görs av Reynolds) blir till följd talande och sitter som en djävul och ängel på varsin axel. När Jerry råkar ha ihjäl förälskelsen Fiona (Gemma Arterton) får de rådgiva om hur han ska hantera situationen. Från ena hållet uppmanas det om att hänge sig helt åt  seriemördande och sikta in sig på arbetskamraten Lisa (Anna Kendrick) som sitt nästa offer, från andra att erkänna allt och lämna över sig till polisen. 

Historien om en man som tappar besinningen känner vi igen. Intressantare med den här historien är snarare hur resultatet blivit en sammanslagning av olika genrer som gör att man inte riktigt vet det är för film man har framför sig. ”The Voices” är regissören Marjane Satrapis ("Persepolis") första engelskspråkiga film och är skriven av Michael R. Perry vars manuskript tidigare fanns med på The Black List – listan över heta manus i Hollywood som ännu inte producerats. 

Filmen blandar svart komedi och skräck med element av splatter och rymmer dessutom ett musikalnummer vilket gör den alldeles underbart skruvad med många liknelser till ”Lars and the Real Girl”. Mental ohälsa står inte under lupp men i en av de mer allvarsammare scenerna ställs Jerrys perspektiv mot omvärldens för att skildra personlighetsklyvningen. Psykofarmakans effekter och allt som hör sjukdomen behandlas, men kanske lite väl ytligt i mitt tycke. Bäst är Ryan Reynolds som pendlar mellan ett valpigt, harmlöst uttryck och en galen uppsyn i maniska stunder. Han gör en förträfflig insats i rollen som Jerry och är Hitchocks Norman Bates upp i dagen. Som publik vet vi mycket väl vilka oförrätter han är kapabel till, samtidigt är denna perfekta psykopat helt omöjlig att ogilla. 
| 21 januari 2015 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Morbid kriminal komedi om Jerry (Ryan Reynolds) som hör röster av sin katt och hund som börjar beordra honom att mörda kvinnorna i hans liv som inte förstår honom. Allt den missförstådda Jerry vill är att få vara en i gänget och en del av något, men hans förflutna kommer i kapp då han slutar ta sin medicin... Börja morbid underbar men blev lite too much in the end. Lagom är bäst i sådana här utflippade filmer annars går det lätt till överstyr. Men fantastisk kreativitet, fantasi och kostym därför blir betyget en godkänd 3a :) Cast: Gemma Arterton, Anna Kendricks, Adi Shanker mfl... AAA
Läs mer