The Twilight Samurai (2002)

4.1
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Seibei är samuraj av låg rang i 1800-talets Japan. Hans fru har dött och han försörjer ensam sina två döttrar och sin åldrande mor. När dagens plikter som samuraj är över skyndar han sig hem för att sköta hushållssysslorna eller för att ta något i extrajobb. De andra samurajerna ser därför med förakt på Seibei som de anser sjunkigt för lågt. Men allt ändras när han försvarar en kvinna i duell, och segrar med endast ett träsvärd som vapen. Ryktet om den ärbara segern sprider sig och han får därför i uppdrag att döda en fiende till klanens blivande överhuvud. Motvilligt accepterar han det farliga uppdraget. Han bestämmer sig också för att han ska gifta om sig med en barndomsförälskelse när och om han återvänder med livet i behåll...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Ljusbus
En helt fantastisk skildring av en samuraj i en tid av förändring. Normal sett visas samurajen på ett ytligt, endimensionellt sätt, där allt handlar om heder och det får forma karaktärens hela person. Här väljer Yamada att inte bara visa en samuraj så som man är van vid; utan som en människa, far, son.

Filmen rör sig i ett långsamt tempo, men gör så obehindrat, på ett ärligt och vackert sätt. Det är så underbart att till exempel se samspelet mellan Seibei och Tomoe - barndomsvänner, men med djupare, förtryckta känslor. Soundtracket är också underbart, det ger en extra nyans till filmen samt ett större känslomässigt engagemang. Striderna är också fantastiska, de blir liksom hela filmen en dans i mänsklighet snarare än en svärddans; slutstriden kan nog vara bland de bättre jag har sett.

Detta är den bästa samurajfilmen jag har sett, ett mästerverk.

Veckans populära filmer

Visa fler