The Texas Chainsaw Massacre 2003

Skräck
USA
98 MIN
Engelska
The Texas Chainsaw Massacre poster

Synopsis

Remake av klassikern från 1974. En grupp tonåringar på genomresa i Texas möter en ung flicka som i ren fasa skjuter sig i huvudet. Detta leder dem till ett stort hus mitt ute på ett fält. Snart inser de att de är i livsfara - för under huset finns en ofattbar ondska i form av den vanställde, galne mördaren Leatherface, vars motorsåg inte har fått smaka blod på länge...
Ditt betyg
2.6 av 714 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Skräckklassiker i ny tappning

1973 ägde ett av de värsta brotten i modern amerikansk historia rum, när fem tonåringar spårlöst försvann i Texas. Man har aldrig hört av dem sedan dess. Än i denna dag är brottet ouppklarat. "Texas Chainsaw Massacre" är löst baserad på dessa händelser som ägde rum för 30 år sedan. Michael Bay ("The Rock", "Armageddon", "Pearl Harbor") har producerat filmen efter ett manus av Scott Kosar.

Fem tonårskids är på genomresa i Texas. I sin minibuss plockar de upp en flickstackare som hysteriskt berättar om diverse hemskheter som hänt henne på sistone, och till slut blåser skallen av sig med en pistol. Chockade och med ett lik i baksätet finns det bara en sak att göra: leta rätt på stadens sheriff. Vilket är lättare sagt än gjort. Kidsen stöter istället på ena knäppa typen efter den andra, för att till slut hamna hemma hos Leatherface, mannen med passion för motorsågar och tortyr. Är det något i vattnet i Texas, eller…?

Det var för ca 2 år sen jag såg originalet, Tobe Hoopers ”Motorsågs-massakern” från 1974, för första gången. Var ju såklart nyfiken på ”rysarklassikern” som fick svenska censuren att se rött. Och snacka om att man blev besviken! Kult må vara, men där har vi en film inte värd sin hype. Nu är den förträngd och således tänker jag inte ägna mig åt några jämförelser mellan den och nyinspelningen. Däremot ska Hooper-fanatiker veta att det finns en del skillnader.

”Texas Chainsaw Massacre” skiljer sig från alla de här typiska teen slasher-filmerna, på både gott och ont. Visst innehåller den ”hoppa till-effekter” men är också mer obehaglig rakt igenom. Är man känslig lär man hålla för ögonen både en och två gånger, om man till exempel inte vill veta vad den där upphängda kroken kan ha för användningsområden… Och för en gångs skull känner man också sympati för, och lider med, filmens huvudkaraktärer. På ett ytterst läskigt sätt var det lätt för mig att sätta mig in i rollerna själv.

Det negativa skulle väl vara att det obehagliga sitter kvar efter filmens slut. Jag vill inte säga ”fasen va rädd jag blev, missa inte den här”. Jag säger ”se den, på egen risk”. Men är du känslig, låt bli. Den här filmen är skum. You have been warned! Och för Guds skull, ska Du gå på filmen den bara för att störa Dig på hur dålig den är och få ännu en chans att berömma originalet för dess förträfflighet, stanna hemma… Jag vet inget värre än remakeofober.

Filmen är snyggt filmad och välspelad, inget hafsjobb som t.ex ”Jeepers Creepers 2” som jag såg samma dag. Här hittar vi flera duktiga ungdomar med lovande Hollywood-karriärer framför sig. Lägg därför dessa namn på minnet: Jonathan Tucker, känns igen från ”Sleepers” och ”100 Girls”. Erica Leerhsen är med i Woody Allen-filmerna ”Hollywood Ending” och ”Anything Else”. Eric Balfour har synts i tv-serierna ”24” och ”Six Feet Under”. Men klarast av alla lyser Jessica Biel som tuffa Erin. Jessica har tidigare varit med i ”Rules of Attraction” och inom kort kan hon även ses i ”Cellular” och Blade-uppföljaren ”Trinity”.

ONÖDIGT VETANDE Den ökände amerikanske filmskribenten Harry Knowles (grundare till sajten Ain't It Cool News) har en liten "cameoroll", kan man väl säga. Det är hans avhuggna huvud som syns i källaren hos Leatherface.

Michael Bay skulle från början även regissera filmen.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Texas Chainsaw Massacre
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu