The Survivor 2021

Drama Krig Biografi Sport
Kanada
129 MIN
Engelska
The Survivor poster

Synopsis

Under andra världskriget var Harry Haft en boxare som kämpade mot medfångar i koncentrationslägren för att överleva. Hemsökt av minnen och skuld, försöker han efter krigets slut använda högprofilerade slagsmål mot boxningslegender som Rocky Marciano som ett sätt att hitta sin första kärlek igen.
Ditt betyg
3.4 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Survivor
Biopremiär
15 juli 2022
DVD-premiär
31 oktober 2022
Digitalpremiär
17 oktober 2022
Språk
Engelska
Land
Kanada
Distributör
Noble Entertainment
Längd

Recensent

Annika Andersson

10 juli 2022 | 10:00

Stark Förintelsefilm med en fenomenal Ben Foster

“The Survivor” är den verklighetsbaserade berättelsen om den polske boxaren och Auschwitz-överlevaren Harry Haft, adapterad efter dennes son Alans memoarer. En stark film med en fenomenal Ben Foster i huvudrollen.
Harry Haft var en judisk man från Polen, som under andra världskriget överlevde Auschwitz genom att roa vakterna med boxningsmatcher mot de andra fångarna. Samtliga dödades efter att förlorat matcherna mot honom, vilket gav Harry bestående mardrömmar och samvetskval under hela livet, först som boxare och senare som grönsaksaffärsinnehavare i Brooklyn efter krigets slut.
 
Filmatiseringen visar Harrys berättelse i två tidslinjer som varvas allteftersom hans förflutna nystas upp. De svartvita tillbakablickarna i koncentrationslägren spelades in först, eftersom Ben Foster (“Leave No Trace”) vägrade låta sig digitaliseras utan valde att gå ner 28 kilo i vikt. Det är en skrämmande tunn uppenbarelse vi ser, men med stor beslutsamhet i blicken.
 
Anledningen att han kämpar på är kärleken till sin flickvän Leah (Dar Zuzovsky). När kriget är slut känner han på sig att hon fortfarande lever och finns därute någonstans (till skillnad från familjen) så han gör allt för att hitta henne. Han ställer upp på en intervju om sitt förflutna för att hon kanske kommer se tidningsartikeln, och han lyckas få till en match mot den obesegrade boxaren Rocky Marciano 1949 för publicitet.
 
Istället möter han Miriam Wofsoniker (Vicky Krieps från “Phantom Thread”) som han gifter sig med och får tre barn, varav Alan är den äldsta, och som ska komma att författa den bok filmen är löst baserad på. Kontrasten är stor mellan den hårdhudade boxaren och hans stillsamme, Torah-studerande son, som han tvingar på boxarhandskarna för att lära honom möta livets faror. Men Harry kan inte glömma Leah…
 
Filmen är oerhört fint gjord i Barry Levinsons (“Rain Man”) regi, och berör starkt. Vad beredda på en hel del fysiska våldsamheter (för det nakna, avklädda våldet mellan två trötta, svultna fångar är långt mer obehagligt att titta på än actionfilmernas kulsprutescener) och ännu mera psykiskt lidande.
 
För Harry lider av samvetskval, han har mardrömmar, och han kan inte kontrollera sin ilska. Han bär runt på vad som brukar kallas överlevnadsskuld. Omgivningen tröstar honom med att han inte hade något val, att ingen hade något val, men han vet bättre, för att välja att döda eller dödas är också ett val. 
 
Fosters imponerade rollprestation backas upp av en fin skådespelarensemble; John Leguizamo som hans manager, Danny DeVito som boxningstränare, Peter Sarsgaard som journalisten, och Billy Magnussen (”No Time to Die”) som den kylige SS-officeren som tar Harry under sina vingars beskydd.
 
“The Survivor” flyter på jämt och fint, och resultatet är en av årets mest sevärda filmupplevelser.  Tung men underhållande och tänkvärd, där det fasansfulla balanseras med hopp och kärlek som ger styrka att gå vidare, att resa sig, och att överleva en dag till.
| 10 juli 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Survivor
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu