The Student 2016

Drama
Ryssland
Ryska
The Student poster

Synopsis

En gymnasieelev blir övertygad om att världen är ond, och han försöker utmana de vuxnas moral och tro.
Ditt betyg
4.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
(M)uchenik (The Disciple)
Språk
Ryska
Land
Ryssland

Recensent

Alexander Dunerfors

21 maj 2016 | 17:30

Den gudomliga thrillerkomedin

Ryska ”The Student” är ett starkt, välspelat och provokativt drama som träffar som ett slag i magen. Historien om unge Venya som blir som besatt av Bibelns ord är ett Halleluja-moment för filmälskare.
De flesta föräldrar till tonårsbarn oroar sig nog för att sonen eller dottern ska hamna i dåligt sällskap, ta droger eller skolka. Venyamins mamma får en smärre hjärtattack när hennes grabb upptäcker Bibeln och börjar predika hur hon och andra ska leva sina liv.

Det börjar oskyldigt. Venya vill inte delta i gympans simlektioner. Han protesterar mot tjejernas olämpliga bikinis. Därefter börjar han ifrågasätta biologifrökens sexualundervisning genom att klä av sig naken inför hela klassen. Venya citerar Bibeln och skrämmer sin omgivning med dramatiska utspel. En ung rebell som rättfärdigar sina handlingar med att referera till Guds ord. Är snubben galen eller upplyst? En ny Messiah, eller en ung Jack Torrance i "The Shining"? 

Skådespelaren Pyotr Skvortsov (en rysk Bill Skarsgård till utseendet) spelar med sådan glöd och intensitet att man både skräms och imponeras.

Bibelns ord kan tolkas på flera sätt, så även filmens mening. Kanske är det upp till åskådaren att finna sitt budskap i den här historien. Från en relativt öppensinnad publik på filmfestivalen i Cannes, till konservativa kristna Ryssland och vidare ut i världen - jag ser fram emot att höra hur ”The Student” tas emot av olika tittare.

Svårt är det iallafall inte att dra paralleller till Putins Ryssland som tagit ett stort kliv 100 år tillbaka i tiden, med sin förföljelse av homosexuella och andra galenskaper. Det känns hoppfullt att det ändå går att spela in så pass modiga filmer där, och att det finns konstnärer som Kirill Serebrennikov som vägrar att kompromissa.

Men jag gillar också att filmskaparen varken dömer eller skriver oss på näsan. En sak är säker, "The Student" lämnar ingen oberörd. Det är ett tidlöst drama av bibliska proportioner som tar upp och ifrågasätter starka och provokativa teman. Gud, sex, religion, makt, auktoritet, evolution. Det är också på sina håll en komedi som gärna låter oss skratta åt de skruvade konflikter som uppstår. Flera scener är minnesvärda, inte minst då den nedslagna lärarfakulteten plockar fram vodkan och ställer till med klagofest en sen kväll på rektorns kontor.

Den ryska originaltiteln är ”(M)uchenik”, en ordlek som står för både ”elev” eller ”lärjunge”, och ”martyr”. Förlagan är en teaterpjäs, och den teatrala känslan behålls och förstärker bara filmupplevelsen. Musiken och ljussättningen är dramatisk. Skådespeleriet makalöst starkt från alla inblandade. I långa tagningar med få klipp, inifrån klassrummet eller Venyas hem, dras vi allt längre med på det fanatiska korståget. Det är bara en tidsfråga innan något brister.
| 21 maj 2016 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Student
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu