The Stranger Inside 2007

Action Drama Thriller
USA
119 MIN
Engelska
The Stranger Inside poster

Synopsis

Radioprataren Erica Bain  och hennes fästman utsätts för ett brutalt överfall där hon själv skadas svårt men fästmannen omkommer. Sorgen sätter tydliga spår och Erica klarar inte av att lämna tragedin bakom sig. Istället tillbringar hon nätterna på New Yorks gator för att leta upp förövarna och hämnas.
Ditt betyg
2.6 av 127 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Brave One
Biopremiär
21 december 2007
DVD-premiär
23 april 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Death Wish Redux

New Yorks turistkontor lär knappast vara överförtjusta över premiären av ”The Brave One”. Långt ifrån ”Annie Hall” och ”Breakfast at Tiffany's” kommer en film som framställer ett New York vars vardag fylld av våld och knivhot skulle ge Travis Bickle kalla kårar.

Känslan är 70-talet då brottsvågen hade nått sin topp i stan. Det var nog ingen slump att det var just då som ”Death Wish” gick upp på vita duken, en klassisk Charles Bronson-rulle som fick fyra uppföljare och handlar om en man som ger sig ut på New Yorks gator och slaktar potentiella rånare efter att hans fru blivit mördad av gatuslödder.

”The Brave One” är ”Death Wish” för filmvärldens finare rum, med större budget och tyngre namn i eftertexterna. Foster spelar Erica Bain, som lever på att ordbajsa ur sig brutalt banala emo-radioessäer som på nåt sätt ska ha gjort henne till en populär radioröst i den stora staden New York. Erica har samtidigt ett sånt där härligt avslappnat och flirtigt förhållande med den rufsige gitarrspelande doktorn David, spelad av Naveen ”Lost-Sayid” Andrews. ”Ni är för lyckliga”, säger en vän - ord som skulle kunna vara en förbannelse.

Under en nattlig promenad i Central Park slår ondskan till, det unga kärleksparet åker på en sån rå omgång att jag ärligt talat skulle råda känsliga tittare som vill se filmen att komma tio minuter sent in i salongen om för att undvika just den scenen. Det känns lite smaklöst att samtidigt hylla filmen för denna sekvens, men film handlar om känslor och det vet Neil Jordan som här återigen visar likt i ”Crying Game”, vilken mästare han är på det stilistiska våldet. Samtidigt som rånarna ger paret järnrörsbehandlingen passar de på att filma det sadistiska dådet, vilket låter Jordan utnyttja två filmformat och genom snabba hopp mellan dessa skapas en ryslig yrsel.

Erica vaknar upp som ett vrak precis efter Davids begravning men lagom till att få bröllopskorten i brevlådan. I jakt på en mening med tillvaron börjar hon vandra längs de mörka gatorna på nätterna, köper ett vapen på svarta marknaden och innan du hinner säga ”Ms. 45” har hon tagit lagen i egna händer. I takt med att den anonyme hämnaren vinner mer mark på löpsedlarna börjar hon självklart leva ett farligt dubbelliv där hon justifierar morden i radio som om hon precis gått ut Nicolas Cages skola i överspel, och inte nog med det så inleder hon självklart en romans med detektiv Mercer (Terrence Howard), som är den allvarlige svarte kommisarien som utreder morden med sin skämtsamme vite partner. En polisduo vi knappast sett förut på film.

Detta är en föråldrad och totalt intetsägande tjej-med-pistol-hämndrulle förpackad som vilken torr torsdags-Foster-thriller som helst, och som krydda på moset har man i Sverige valt att döpa om filmen från ”The Brave One” till hjärndöda (och engelska ?!)  ”The Stranger Inside”. Detta i kombination med att man gör en ”The Island”-spoiler i trailern måste ju kvalificera filmen som årets mest idiotiskt marknadsförda. Men mig lurar man inte, det är ju bara ”Death Wish” redux.

| 1 januari 2008 00:00 |