Känslan av ett slut 2017

Drama
Storbritannien
108 MIN
Engelska
Känslan av ett slut poster

Synopsis

Tony var övertygad om att han lämnat allt det gamla bakom sig när han skapade sitt nya liv: en karriär som tryggar pensionen och en god relation med sin före detta fru och dotter. Men när han får ett mystiskt arv tvingas han omvärdera sin uppfattning om såväl sin egen person som sin plats i världen. 
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Sense of an Ending
Biopremiär
7 april 2017
DVD-premiär
6 november 2017
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

4 april 2017 | 18:20

Stillsamt men nervkittlande drama

"Känslan av ett slut" är en förrädiskt stillsam film om en helt vanlig mans liv, som går från händelselöst till komplicerat när han får ett oväntat arv.
Tony Webster är en man som är belåten med sitt medelmåttiga, händelselösa liv. Han har sin lilla butik där han säljer kameror. Han har en god relation till sin exfru, och ett lite mer ansträngt förhållande till sin vuxna dotter. Men förutom att dottern är i slutet av sin graviditet är han bekvämt invaggad i livets stilla gång. Tills ett brev plötsligt dimper ner med ett oväntat arv som drar upp glömda minnen: Hans vänner från skolan och hans första kärlek Veronica. Veronica som nu har en dagbok som testamenterats till Webster, men som hon vägrar lämna ifrån sig.
 
”Känslan av ett slut” är en långsam berättelse men på något sätt lyckas regissör Ritesh Batra gjuta spänning i minsta lilla rörelse: att sätta på ett frimärke blir något dramatiskt och ödesmättat. Filmen slingrar mellan nutid och minnet av Tonys 60-tal. Trots handlingens stillheten tätnar intrigen thrillerlikt allt eftersom. Kanske finns det en ensamhet i Tonys vardagslunk som han har svårt att kännas vid. Kanske är hans minnen av ungdomen inte fullt så vackra när han ser bakom deras nostalgiska ridåer. 
 
Huvudrollen spelas av Jim Broadbent som är en av de där skickliga brittiska skådespelarna som varit med i massor av filmer (bland annat “Harry Potter och Halvblodsprinsen”, “Moulin Rouge”, och “Bridget Jones dagbok”) men som jag av någon anledning alltid har svårt att placera. Han gör en utmärkt insats som en helt vanlig man under illusionen att hans liv är okomplicerat. Samtliga skådespelare – särskilt Harriet Walter och Charlotte Rampling - är utmärkta, och 60-talskänslan är fin utan att vara påträngande.
 
Allt som allt är ”Känslan av ett slut” en existentiell, lågmäld – men märkligt nervkittlande - film om ett litet liv, om minnets bedräglighet och misstagen vi väljer att förtränga.
| 4 april 2017 18:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Känslan av ett slut