The Selfish Giant 2013

Drama
Storbritannien
86 MIN
Engelska
The Selfish Giant poster

Synopsis

"The Selfish Giant" är Clio Barnards fria tolkning av Oscar Wildes klassiska berättelse, en rörande uppväxtskildring om två pojkar som jobbar med att skaffa fram dyrbar koppartråd åt en skrothandlare. Filmen blev en av de av kritiker högst rankade filmerna i Cannes 2013.
Ditt betyg
3.5 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Selfish Giant
Biopremiär
28 mars 2014
DVD-premiär
1 oktober 2014
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

19 oktober 2013 | 08:01

Somliga går med trasiga skor

London Film Festival 2013 - Långfilmsdebutanten Clio Barnand bevisar att köksbänksrealismen än inte är död med en barndomshistoria som blev uttagen till Directors' Forthnight på Croisetten tidigare i år. "The Selfish Giant" andas Ken Loach och svider till mer än en braziliansk vaxning.

"The Selfish Giant" tar, att döma av accenten, vid någonstans i norra England. I ett av de tegelröda husen bor den struliga pojken Arbor som lider av ADD eller dylik bokstavskombination, är uppkäftig mot lärarna och skolkar. Arbor och bästa vännen Swifty ränner omkring och snattar elkablar och metaller som säljs vidare till en skrottipp. Familjerna lever knapert, äter mat ur konservburkar, de vuxna tar fram handflatan och drämmer till som tillrättavisning och pengarna som knegats ihop går direkt till föräldrarna för att betala hyran.

I varje bildruta är den påvra verkligheten närvarande med farliga el- och kärnkraftverk som påminner om att barnen saknar skyddsnät. Amatörskådisen Connor Chapmans insats rymmer alla känslolägen och visar krockarna av att Arbor måste handskas med för mycket umbäranden.

| 19 oktober 2013 08:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Artor och Swifty är 13 år gamla och växer upp i en liten stad där deras levnadsförhållanden inte är de bästa. De har båda två stora problem i skolan och jobbar tillsammans på ett skrotupplag som skrotsamlare. Deras vänskap står sig i vått och torrt trots deras olikheter, och i en värld utan hjälp hemifrån så har de bara varandra när det verkligen gäller. En otroligt stark film, femman är riktigt nära :) Allt i den här filmen var nästintill perfekt. Huvudrollsinnehavarna som gestaltade Artor och Swifty var helt fantastiska och hur två 13 åriga killar kan spela på detta sättet har jag svårt att förstå. Som grädde på moset så gör de båda sina skådespelardebuter i den här filmen! (helt galet) Relationen mellan dem var också grymt välregisserad och ibland så skiftade fokuset så pass snyggt att jag tappade greppet och nästintill glömde bort vem som faktiskt var huvudkaraktären av de de två. Övriga skådespelare var även de helt fantastiska och de olika bikaraktärerna passade så perfekt in i världen som regissören skapat. Jag skulle vlija likna filmens tempo med något så abstrakt som ett musikstycke. De flesta scenerna var väldigt starka och krassa som skildrade verkligheten på ett ganska grått och hårt vis. Men detta bröts av med konstpauser med väldigt snyggt foto på landsbygden där vi som publik fick andas ut och en välbehövlig paus från misären. Filmen höll på såhär fram till slutet och upplösningsscenen passade även den in helt perfekt precis som de övriga bitarna i filmen. Det enda lilla som jag kände med filmen var att tragiken i filmen var lite för överhängande vilket gjorde att "The Selfish Giant" kändes lite tung. Det kan bero på att den bygger på en bok och att författaren Oscar Wilde skrev den så. Oavsett så hade det inte skadat med något extra vattenhåll där man som åskådare fick lite mer luft. Men detta är som sagt en liten, liten detalj. Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=GGWW8V6VVxo&feature=youtu.be
Läs mer