The Report 2019

The Report poster

Synopsis

I efterdyningarna av 11:e september-attackerna börjar CIA att använda sig av extrema förhörsmetoder på misstänkta.
Ditt betyg
2.9 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

6 november 2019 | 20:00

Verklighetsbaserat kriminaldrama om CIA:s tortyrmetoder

Den verklighetsbaserade politiska thrillern om de tortyrliknande förhörsmetoder amerikanarna utsatte terrormisstänka för i eftermälet av 9/11, och som de senare inte ville kännas vid. "The Report" är en hemsk men viktig berättelse som levereras sakligt och utan dramatik.
När filmtiteln ”The Report” visas på bioduken ser vi att orden egentligen är en version av ”The Torture Report” fast mellanordet ”Torture” har strukits över. Under filmens gång förstår vi varför, eftersom den handlar om de ”enhanced interrogation methods” som CIA använde sig av i eftermälet av 9/11 mot terrormisstänkta – och censuren gjorde det nästintill omöjligt att gräva fram sanningen!

”The Report” är alltså den verklighetsbaserade berättelsen om Daniel J. Jones (Adam Driver), som ledde en specialgrupp under senatorn Dianne Feinsteins (Annette Bening) tillsyn med syfte att skapa en rapport för att få klarhet i vad som skett under dessa ”förstärkta förhörsmetoder” med misstänkta terrorister. CIA hade nämligen förstört hundratals timmar av filmat material som dokumenterat förhören.
 
Förhörsmetoderna var som vi numera vet fruktansvärda, och redan här kanske känsliga tittare ska varnas. Det få scener i filmen som rekonstruerar förhören är ganska svårtittade, men så överlevde heller inte alla fångarna.

Filmen ackompanjeras av en tidslinje. Daniel anställs år 2007 och tillbringar sin tid i en bunkerliknande källare tillsammans med tre republikanska och tre demokratiska medarbetare. De plogar igenom miljontals dokument och emails för att få fram sanningen. Två år senare röstar kommittén med övervägande majoritet ja för att fortsätta med rapporten och gräva djupare. Vad som börjar som en ettårsprojekt fortsätter år efter år, där medarbetare får mardrömmar av vad de läser eller säger upp sig. Det är inte bara mängden material som gör det svårt att få reda på vad som hänt, för CIA är inte sammarbetsvilliga heller och det blir svårt att få någonting alls bekräftat. Det ska ta hela sju år och en arrestering av Jones innan en sammanfattning av rapporten äntligen släpps.

”The Report” kan ses lite som en politisk hjältesaga med Jones som visselblåsaren. Den kan också ses som en sorts ursäkt till fångarna och resten av världen typ ”amerikanska folket är bättre än så här”. Men det är inte första gången i historien som kollektiv rädsla och primitiva hämndkänslor skapar utrymme för sadister. Förhörsledaren och psykologen Dr. Jim Mitchell (Douglas Hodge) får en budget på 80 miljoner dollar för att banka information ur fångarna. Han kan ingenting om mellanöstern, har aldrig genomfört förhör tidigare, men lovar att hans metoder ska få fram fakta.

I själva verket får de inte fram någonting alls. Det finns redan rapporter som visar att tortyr inte fungerar – de halvdöda fångarna säger vad som helst fär att slippa undan, utan att kunna ge någon ny information. Metoderna tycks skyla över en annan obekväm sanning – nämligen att CIA skulle haft information om Khalid Sheikh Mohammed och dennes nyckelroll i attackerna den 11 september redan innan terrordådet. De bilder som läckt ut av amerikanska fångvaktare som står som troféjägare framför nakna fångar hjälpte naturligtvis inte heller bilden av USA som hjältar utan skulle snarare bli ett av rekryteringsverktygen för radikal islam. Filmens senator Feinstein rundar av med ”vad tror ni händer när tillfångatagna amerikansk soldater viftar med sina kort med regler från Genèvekonvensionen, efter att ha sett det här”?

”The Report” är ett måste för den politiskt intresserade och även ett viktigt samtidsdokument. Som underhållning däremot är filmen alltför saklig för att ha några upp- eller nedgångar utan händelseförloppet presenteras bevis för bevis som ett kriminaldrama på TV, fast snyggare filmat. Men rollen som Dianne Feinstein är perfekt för Bening och även Driver gör ett mycket fint porträtt av Daniel J. Jones.
| 6 november 2019 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Report
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu