The Referee 2013

Komedi Sport
Italien
96 MIN
Italienska
The Referee poster

Synopsis

Vi följer intrigerna i och kring Sardiniens fotbollsliga – och framförallt en domare. En skruvad fotbollskomedi berättad med en komisk ton som ibland ger vika för mörkare inslag. Med sitt snygga foto och en hänförande användning av slowmotion byggs en drömlik stämning upp, där högt blandas med lågt och ingenting är vad det först verkar.
Ditt betyg
3.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

16 november 2013 | 03:15

Färggrann historia helt i svartvitt

Stockholms filmfestival 2013 - Paolo Zuccas film om vuxna män som gör saker tillsammans är en härligt parodisk men kärleksfull hyllning till den största religionen i Italien (vid sidan av religionen) - fotbollen. Berättargrepp från både musikal- och westerngenren rörs ihop, vilket resulterar i en otroligt häftig visuell upplevelse och en hel del absurd komik med underton av svärta.

Vi får följa den ambitiösa proffsdomaren Crucianis (utmärkta Stefano Accorsi) delvis korrumperade väg mot toppen, samtidigt som det i en helt annan division spelas fotboll ute på landsbygden. Säsongsfinalen närmar sig och lagen förbereder sig för en kamp på liv och död.

Förutom ett antal passningar till verklighetens bollsskandaler på 2000-talet, då domare lät sig mutas och matcher säljas, handlar "The Referee" helt enkelt om fotbollen som en allomfattande metafor för livet. Zucca driver glatt med allvaret som den lilla runda saken innebär för så många, men han gör det hela vägen med värme och en skön dos humor.

Filmen är snyggt stilistisk och helt i svartvitt. Kontraster mellan ljus och skuggor, avstånd och närbilder är ofta förekommande och överhuvudtaget finns en lekfullhet i berättandet. Slow motion och omväxlande snabba klipp med trallvänlig musik och koreograferade träningspass varvas med mer statiska tagningar på fårade ansikten och stirrande blickar -ofta filmade snett nerifrån med bara himlen som bakgrund. Något som inte helt osökt för tanken till Sergio Leones gamla fina Spaghettiwesterns.

Filmen hade vunnit på att snäva in handlingen till att huvudsakligen kretsa kring en intrig, då det är rätt spretigt med så många trådar att följa. Men det blir aldrig tråkigt, karaktärerna är underhållande och även om det finns enstaka luckor i storyn så är "The Referee" en rakt igenom fängslande och annorlunda film med ett helt eget och mycket fascinerande uttryck.

| 16 november 2013 03:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Referee
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu