The Referee (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Vi följer intrigerna i och kring Sardiniens fotbollsliga – och framförallt en domare. En skruvad fotbollskomedi berättad med en komisk ton som ibland ger vika för mörkare inslag. Med sitt snygga foto och en hänförande användning av slowmotion byggs en drömlik stämning upp, där högt blandas med lågt och ingenting är vad det först verkar.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
3.0 av 2 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE REFEREE

Färggrann historia helt i svartvitt
Stockholms filmfestival 2013 - Paolo Zuccas film om vuxna män som gör saker tillsammans är en härligt parodisk men kärleksfull hyllning till den största religionen i Italien (vid sidan av religionen) - fotbollen. Berättargrepp från både musikal- och westerngenren rörs ihop, vilket resulterar i en otroligt häftig visuell upplevelse och en hel del absurd komik med underton av svärta.

Vi får följa den ambitiösa proffsdomaren Crucianis (utmärkta Stefano Accorsi) delvis korrumperade väg mot toppen, samtidigt som det i en helt annan division spelas fotboll ute på landsbygden. Säsongsfinalen närmar sig och lagen förbereder sig för en kamp på liv och död.

Förutom ett antal passningar till verklighetens bollsskandaler på 2000-talet, då domare lät sig mutas och matcher säljas, handlar "The Referee" helt enkelt om fotbollen som en allomfattande metafor för livet. Zucca driver glatt med allvaret som den lilla runda saken innebär för så många, men han gör det hela vägen med värme och en skön dos humor.

Filmen är snyggt stilistisk och helt i svartvitt. Kontraster mellan ljus och skuggor, avstånd och närbilder är ofta förekommande och överhuvudtaget finns en lekfullhet i berättandet. Slow motion och omväxlande snabba klipp med trallvänlig musik och koreograferade träningspass varvas med mer statiska tagningar på fårade ansikten och stirrande blickar -ofta filmade snett nerifrån med bara himlen som bakgrund. Något som inte helt osökt för tanken till Sergio Leones gamla fina Spaghettiwesterns.

Filmen hade vunnit på att snäva in handlingen till att huvudsakligen kretsa kring en intrig, då det är rätt spretigt med så många trådar att följa. Men det blir aldrig tråkigt, karaktärerna är underhållande och även om det finns enstaka luckor i storyn så är "The Referee" en rakt igenom fängslande och annorlunda film med ett helt eget och mycket fascinerande uttryck.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler