The Prodigy 2019

Skräck Thriller
USA
92 MIN
Engelska
The Prodigy poster

Synopsis

Sarah är oroad över sin unga son Miles skrämmande beteende och tror att en ond och övernaturlig kraft tar över honom. Sarah måste välja mellan en mammas instinkter att skydda sin son till varje pris och behovet att undersöka vad, eller vem, som orsakar hans onda svängningar. Sarah tvingas söka svaren i det förflutna, vilket blir en otäck åktur där linjen mellan det verkliga och overkliga blir kusligt suddig.
Ditt betyg
2.8 av 52 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

19 februari 2019 | 18:30

Nervkittlande och kuslig familjethriller

”The Prodigy” är en snygg och ganska klassisk skräckis i subgenren ond avkomma, som trots alldeles för mycket information inledningsvis lyckas överrumpla på sina håll. I slutändan är detta en solid och välgjord rysare som får mig att hoppa rejält högt i biofåtöljen.
Miles är en begåvad och annorlunda 8-årig pojke. Efter vissa oroväckande incidenter tar hans mamma honom till en barnpsykolog för utvärdering. Det visar sig att något är väldigt fel med Miles, att en ond kraft möjligen besitter honom och hotar att ta över. Detta vill dock inte hans mamma tro på, förrän det nästan är för sent…
 
Onda ungar är bland det värsta jag vet på film, men samtidigt bland det bästa att titta på och skrämmas av. De flesta varianter av den här typen av skräckfilm har gjorts innan och det är svårt att komma på något helt nytt. Så också denna gång. ”The Prodigy” är således inte särskilt nytänkande även om storyn fungerar väl och förmår också att skaka om mig ordentligt.
 
De inledande scenerna är skrämmande och den kusliga stämningen planteras omgående. Tyvärr levereras för mycket information redan i det här stadiet, vilket faktiskt förstör för en del av det som senare komma skall. Som åskådare vet jag genast för mycket och finner därför resten vara ganska förutsägbar. Efter starten tar det dessutom väl lång tid innan det börjar hända saker på riktigt. Förvisso introduceras vi för huvudpersonerna och lär också känna dem, men det blir en aning för lång andra startsträcka.
 
Med det sagt, är detta trots allt en skrämmande film som med musik och också en i övrigt schysst ljudbild skapar en ryslig atmosfär från början. Regissören Nicholas McCarthy, som tidigare gjort de underskattade ”The Pact” och ”Home” övertygar åter och lyckas faktiskt den här gången knyta ihop allt till en visuellt snygg och hyfsat trovärdig säck. Visst finns en hel del logiska tveksamheter på vägen, men de är inte så enorma att de stör upplevelsen som helhet. Framförallt känns det som att McCarthy själv tror på det han skildrar, varför också hans skådisar, liksom jag som åskådare, gör detsamma.
 
Taylor Schilling (”Orange is the New Black”) är mycket bra som den bekymrade mamman Sarah och jag känner verkligen med hennes oro och ångest över sonens förändring. Ännu bättre är ändå Jackson Robert Scott (”Det”) som Miles, den uppenbart ondskefulle lille killen som hädanefter kommer hemsöka mångas mardrömmar. Scott är fruktansvärt begåvad och gestaltar sin karaktärs dubbla personligheter med bravur. Att vara så ung och kunna skifta mellan ansiktsuttryck och kroppsspråk så övertygande är obehagligt egentligen bara det.
 
”The Prodigy” är en intensivt spännande och nervkittlande familjethriller med potential att vara en utmärkt rysare. Tyvärr blir den inte mer än bara bra, då många överraskningar och oväntade turer uteblir på grund av den massiva mängden information som spills direkt i inledningen. Bered dig trots det för att sitta med hjärtat i halsgropen och däremellan ängsligt hoppa till av obehag. För bra är den som sagt. Och absolut sevärd.
| 19 februari 2019 18:30 |