The Pervert's Guide to Ideology 2013

Dokumentär
Storbritannien
134 MIN
Engelska
The Pervert's Guide to Ideology poster

Synopsis

Den intellektuella rockstjärnan och filosofen Slavoj Žižek och regissören Sophie Fiennes levererar ännu en föreläsning som får oss att se på filmklassikerna vi trodde oss känna på helt nya sätt. I "The Pervert’s Guide to Cinema" skärskådade de filmen och nu är det dags att ta sig an de ideologier som gömmer sig i vår främsta underhållningsform.
Ditt betyg
3.3 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Pervert's Guide to Ideology
Biopremiär
8 november 2013
DVD-premiär
12 februari 2014
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

13 november 2012 | 10:01

Mättande cineastgodis

#SFF12 - Första samarbetet mellan regissören Sophie Fiennes och filosofen Slavoj Zizek ägde rum för sex år sedan då de gjorde filmen "A Pervert’s Guide to Cinema" där den sistnämnda höll föreläsningar om filmmediets olika uttryck. Nu är de tillbaka och bjuder återigen på en underhållande odyssé genom filmens olika ideologier.

Det första en kan konstatera med "A Pervert's Guide to Ideology" är vilken säregen person Slavoj Zizek egentligen är. Efter lång och trogen tjänst som sociolog, filosof och kulturkritiker har han nästan nått rockstjärnestatus inom sitt fält och är lika populär hos studenterna som han är aktad av akademikerna. Med sin ytterst karismatiska framtoning och sitt überintellektuella sinne är den burduse slovenen lika underhållande som intressant att lyssna på. Hans föreläsningar blir lika fängslande som de är roande, och således ypperligt dokumentärmaterial.

Utmärkande för såväl deras förra film som denna är de filmblinkande berättarsätt Sophie Fiennes använder sig av. Mellan alla de filmklipp och scener som spelas upp håller Zizek föreläsningar i olika filmiska miljöer som de han refererar till. I ett parti står han i Travis Bickles rum från "Taxi Driver" och diskuterar idén av den rebelliske medborgaren med kommenterarer kring Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. I ett annat befinner han sig i Jokerns förhörsrum från "The Dark Knight" och pratar om sanningens styrkor och svagheter i vårt samhälle, med särskilda kopplingar till Christopher Nolans Batmansaga.

De olika förflyttningarna genom de filmiska miljöerna skapar en träffsäkert pedagogisk resa genom de olika ideologier Zizek tar upp. Enda nackdelen en skulle kunna uppmärksamma är att det faktiskt blir lite mättande ibland. Slavoj tuggar på i 135 minuter och hur intressant det än må vara gäller det verkligen att perceptionsförmågan är på topp och sinnet skarpt. Zizeks nonstop-pratande och svängande med akademiska termer gör att mycket inte går in utan bara en del av alla utläggningar fastnar. Så länge en lyckas hålla hjärnan hyfsat mottaglig utlovas dock många intressanta tolkningar, referenser och kritik till en stor variation filmer och idéer. En sevärd dokumentär som erbjuder smaskigt och mättande godis för den intellektuelle cineasten.

| 13 november 2012 10:01 |