The Peanut Butter Falcon 2019

Äventyr
USA
93 MIN
Engelska
The Peanut Butter Falcon poster

Synopsis

En ung man med Downs syndrom rymmer för att försöka förverkliga sin dröm om att bli en professionell brottare.
Ditt betyg
3.5 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Peanut Butter Falcon
Biopremiär
20 mars 2020
DVD-premiär
10 augusti 2020
Digitalpremiär
10 augusti 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

29 januari 2020 | 08:00

Livsbejakande resa på en välbekant flod

En ung man med downs syndrom och en tjuvfiskare på rymmen ger sig ut på en odyssé genom den amerikanska Södern i det moderna Mark Twain-äventyret "The Peanut Butter Falcon". Hjärtat är på rätt ställe men eftersmaken lite väl smörig.
Shia LaBeouf spelar tjuvfiskaren Tyler som söker fotfäste i sin trassliga tillvaro i kölvattnet av storebroderns (Jon Bernthal) bortgång. Zack Gottsagen är Zak, en ung man med downs syndrom som spenderar dagarna framför wrestling-VHS:er med idolen The Salt Water Redneck (Thomas Haden Church). Efter att ha klätt av sig naken och smörjt in sig i tvål, lyckas han glida mellan gallren i fönstret till sitt sjukhem och är plötsligt fri att följa sin dröm att bli wrestlingstjärna. Två män på jakt efter en väg ut, vars vägar korsas på omvägar och innan vi vet ordet av flyter de båda söderut på en hemmabyggd flotte i bästa Huckleberry Finn-anda.
 
"The Peanut Butter Falcon" har charmat festivalpubliken världen över med flera publikpriser, bland annat på SXSW. Flotten färdas på en kurs bland majsfält och krokodiler som känns sådär oskuldsfullt feelgood-förutsägbar. Behålningen blir istället kemin i bromancen mellan den stökige Tyler och den naive Zak. Det är välspelat, charmigt och stundtals nästan rörande. Som en varm kram till film. Tillsammans är de både vilsna, fria och på helt rätt ställe på en och samma gång, ja ni fattar.
 
Karaktärsporträtten blir aldrig direkt djupare än Floridas träskmarker, även om det finns en fin ansats att skildra Tylers storebror i flashbacks. När Zaks präktiga skötare Eleanor (Dakota Johnson), till slut lyckas spåra sin förrymda patient flyter historien dessvärre in i en snårig vass av klyschor och kärleksintressen. Ska Zak lyckas förverkliga drömmen att bli wretslingstjärnan "The Peanut Butter Falcon" eller tvingas han återvända till tristessen på vårdhemmet? "The Peanut Butter Falcon" sprider sina vingar men är för jordnöts-smörig för att riktigt lyckas lyfta.
| 29 januari 2020 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
En må bra-rulle om att följa sina drömmar och att kritisera det självklara. Gemytliga sydstatsmiljöer och bra skådespel. Värd en titt om filmen verkar tilltalande.
Läs mer
2
Ok rulle, väldigt seg. Fina skådisar och landskap.
Läs mer
4
Fin feel good! Velar mellan stark 3:a och svag 4:a.
Läs mer