The Other Fellow 2022

Dokumentär Biografi Thriller
Storbritannien
80 MIN
Engelska
The Other Fellow poster

Synopsis

En energisk utforskning av manlig identitet via liv, personligheter och äventyr hos en mångfald män, riktiga män över hela världen som alla delar samma namn – James Bond.
Ditt betyg
3.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Other Fellow
Biopremiär
3 februari 2023
Digitalpremiär
1 maj 2023
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Erika Jarhed

31 januari 2023 | 16:30

Spännande dokumentär om verklighetens James Bond(s)

En James Bond-dokumentär, men som inte handlar om James Bond. Den australiska regissören Matthew Bauer överraskar med en skickligt komponerad, och unik, dokumentär som hinner få med alltifrån komik till tragedi.
My name is Bond, James Bond. En replik som förmodligen miljontals människor är bekanta med, även fast man inte har sett en enda Bond-film. Men vart kommer egentligen namnet ifrån? Och hur skulle det vara att faktiskt heta James Bond, ett av världens kändaste namn? Detta utforskar regissören Matthew Bauer i dokumentären "The Other Fellow".
 
Bauer har samlat ihop ett antal män över hela världen som alla har en sak gemensamt: de heter James Bond. En teaterregissör i New York, ett stort James-Bond fan i Sverige, en afroamerikansk man som sitter i fängelse, en ornitolog (som faktiskt var den personen som författaren Ian Fleming ursprungligen snodde namnet ifrån) - alla får de dela med sig av sina erfarenheter. Hela premissen kan tänkas vara löjlig, vilket den till en början är. Först får alla James Bondare gråta ut över hur fruktansvärt det är att aldrig tas på allvar, hur de ständigt fruktar att introducera sig själva till främlingar och hur de ängslas inför varje ny James Bond-premiär. Det hela blir humoristiskt, men detta kontrasteras rejält när den svenska James Bond (Gunnar James Bond Schäfer) får sin talan. Han verkar inte ha några problem med sitt namn - tvärtom.
 
Den svenska James Bond har inte bara samma namn en av världens mest kända kulturella ikoner - han är nästintill James Bond. Det är inte svårt att gissa vilket registreringsnummer han har på sin bil. Men det är också här det börjar bli intressant och filmen får, till min förvåning, ett djup. Varför har egentligen denna man anammat sitt namn såpass mycket att han själv nästan har blivit karaktären? Det visar sig att Bauer inte endast är ute efter att porträttera hur lustigt det kan vara att heta James Bond. Han har lyckats gå djupare än så.
 
James Bond-symbolen, att vara en vit, kvinnojagande, martini-drickande och extremt maskulin man, vänds upp och ned när dessa verkliga män får sin talan. Bauer har lyckats samla ihop en skara människor som leder in på bredare teman än bara Bond. Utsatthet, rasism, våld i nära relationer. Namnet har lett till att en man har satts i fängelse, men det har också lett till att någon har funnit sin rätta identitet.
 
Inte minst har Bauer lyckats komponera ihop dokumentären till att bli en spännande sådan. Intervjuer varvas med återskapande scener av händelser som de olika James Bondarna berättar om, även om några av dom ibland känns något överflödiga. Men Bauer är också oerhört skicklig på att få med sig många element i berättandet - det är roligt, det är tragiskt, det är lättsamt, det är mörkt, det är ljust.
 
Detta är en ingen klassisk Bond-dokumentär, och du kommer nog förvånas över hur mycket man plötsligt börjar bryr sig om alla de, som till sin förtret, har döpts till James Bond. En viktig lärdom att ta med sig till alla blivande föräldrar.
 
Svensk biopremiär 3 februari
| 31 januari 2023 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Other Fellow