The Menu 2022

Komedi Skräck Thriller
USA
107 MIN
Engelska
The Menu poster

Synopsis

Ett par reser till en exklusiv restaurang på en ö, där kocken har förberett en lyxig meny med några chockerande överraskningar.
Ditt betyg
3.6 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

12 september 2022 | 06:15

En middagsbjudning värd att dö för

RECENSION. Anya Taylor-Joy och Nicholas Hoult besöker lyxkrogen där Ralph Fiennes har dukat upp med smarriga, chockerande överraskningar. Skratten fastnar i halsen medan maten får det att vattnas i munnen.
Matporr möter Hitchcock-doftande mysterium i den knivskarpa fine dining-satiren ”The Menu”. En svart komedi som låter oss följa med till exklusiv lyxkrog på en avlägsen ö som bara ett fåtal har råd att besöka.
 
Stjärnkocken, den beryktade Slowik, har förberett en minutiöst planerad meny där varje ny rätt - förlåt, kreation - är en överraskning som får smaklökarna att dansa tango av förtjusning. Varenda kammussla och varenda vindroppe är en del av ett större koncept specifikt uttänkt för kvällens rika och bortskämda finsmakare. Nicholas Hoult spelar Tyler, en storögd beundrare av Slowiks matkonst som äntligen lyckats få en bokning. Hans sällskap Margot (Anya Taylor-Joy) är dock inte lika imponerad av de minimalistiska portionerna med tjusiga namn och råvaror - och den första som börjar ana att den vänliga och väldisciplinerade personalen har en hemlig agenda.
 
För varje rätt som dukas fram blir det tydligare även för kvällens andra gäster - bland dem en matkritiker, tre osköna finanssnubbar och en avdankad Hollywoodstjärna - att något luktar unket. En del är övertygade om att alla märkliga incidenter från kökets håll bara är en slags middagsshow, andra börjar tvivla på om de kommer hem i ett stycke. Lager för lager skalar man av överraskningarna, likt i en Agatha Christie-historia.
 
Så mycket i skräckgenren känns som comfort food, slafsig snabbmat som mättar för stunden men glöms lika fort. Därför är det en njutning att se filmskapare som tar genren på allvar. Mark Mylod (”Shameless”, ”Succession”) har, med stöd från producenterna Adam McKay och Will Ferrell, sett till att fylla varje liten biroll med skickliga skådisar som exempelvis Janet McTeer och John Leguizamo. Det sylvassa fotot av Peter Deming (”Mulholland Drive”, ”Scream”-filmerna) förhöjer stämningen ytterligare när kvällen spårar ur bit för bit.
 
Trots en något långsökt premiss tar alla sina jobb på fullt allvar. Det här är en väl tillagad thriller kryddad med svart humor och ångest. Men också en syrlig känga mot pretentiösa Michelin-krogar och den typen av klientel som besöker dem.
 
Huvudnumret är dock Ralph Fiennes i rollen som den arga kocken som styr sitt kök med järnhand och kräver perfektion ner till minsta saltkorn. Det är en konst att spela en obehaglig karaktär som också är väldigt rolig, åtminstone för oss i publiken som följer hans nyckfulla beteende på tryggt avstånd. Minspelet i hans ansikte som hintar om missnöje eller ilska bakom den ordnade fasaden är underbart att bevittna.
 
Luttrade skräckkonsumenter som hungrar efter kött och blod kommer kanske inte bli helt mätta och belåtna - chockfaktorn känns något ljummen och twistarnas bäst-före-datum har passerat. Men även om man tror sig ana vart det hela är på väg (trailers har tyvärr avslöjat lite väl mycket) så finns här mycket att njuta av längs vägen. Bon appétit!
| 12 september 2022 06:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Svart humor har jag aldrig förstått mig på och blev samma här. Varken rolig eller skrämmande. Blir bara en konstig, udda film för mig.
Läs mer
4
Underbart rolig och kuslig liten film som för tankarna till Ruben Östlund i absurditet. Ralph Fiennes är strålande och tangerar Anthony Hopkins Hannibal Lecter i flera scener, dock hela tiden med kolsvart humor bakom den isande blicken. Jag fullkomligen åt upp hela konceptet med ett stort leende och aptit, och fick dessutom min horror-hunger stillad. Inte sedan Babette's Gästabud har jag njutit av en matfilm lika mycket och Cheeseburgarscenen var en fröjd att beskåda, på alla tänkbara plan. Betyget blir en chili-stark 4/5.
Läs mer
1
Hahaha en fyra?!?
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu