The Matador 2006

The Matador poster

Synopsis

En deppig affärsman och en globetrottande torped träffas och blir vänner. Ödet får dem båda att ändra sina liv och utföra handlingar de trodde låg utanför deras natur.
Ditt betyg
2.7 av 130 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Matador
Biopremiär
21 april 2006
Språk
Engelska
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

När yrkesmördare blir utbrända

Danny Wright vaknar upp en morgon till något som minst sagt kan kallas en dålig dag. Det börjar med att ett träd krossar hans kök. Sedan blir det bara värre.  

Under en affärsresa till Mexico står hela Dannys karriär på spel. Han måste få några kunder att skriva på ett kontrakt. Men så möter han yrkesmördaren Julian Noble som erbjuder sig att ”fixa” Dannys lilla problem med konkurrenterna. Snart visar det sig dock att Danny har fått ytterligare ett problem att oroa sig för. Julian är utbränd. Han har precis som de överarbetande skattebetalarna sprungit in i väggen. Nu får han det ena nervösa sammanbrottet efter det andra och klänger sig fast vid Danny som tycks vara den enda fasta punkten i hans liv. 

”The Matador” är en underbart rolig film. I centrum står Pierce Brosnan som den neurotiska yrkesmördaren Julian Noble. Brosnan driver med sitt eget stela engelska sätt och gör den ena roliga grimashen efter den andra. Det känns som om det är James Bond som har fått ett nervöst sammanbrott.

Greg Kinnear spelar affärsmannen Danny Wright. Tillsammans är Greg Kinnear och Pierce Brosnan oslagbara. Och de kompletterar verkligen varandra. Danny blir helt fascinerad av det liv Julian lever. De är varandras motsatser och har båda något som den andra vill ha. Danny söker spänning och äventyr. Julian å andra sidan saknar trygghet och har inte ens en egen fast adress. Julian springer omkring och gråter och skrattar medan Danny står med stora Frodo-ögon och tittar på. 

Humorn är hela tiden på gränsen till att vara fånig. Men Pierce Brosnan spelar så bra att det mesta blir roligt. Filmen leker med sin egen genre och klär bokstavligen av den tuffa yrkesmördaren. En underbar scen är när vi får se en värdig Pierce Brosnan endast iklädd speedos, solbrillor och cowboyboots spatserandes på det flotta hotellets lobby utan att röra en min.

Pierce Brosnan kläcker ur sig riktigt roliga repliker som påminner om Papphammar. Han lyckas balansera sin roll utan att bli töntig. Och det märks att han har kul när han får driva med sina egna tidigare rollprestationer som seriös och allvarlig i filmer som ”The Thomas Crown Affair”, ”Skräddaren i Panama” och inte minst James Bond-filmerna.

”The Matador” innehåller också en hel del oväntade ömhetsbevis. Det blir en fin kontrast när Julian kommer hem till Danny och hans fru Bean (Hope Davies). Det goda paret välkomnar honom väluppfostrat i sitt hem. Och där står sedan den malplacerade mördaren i det juldekorerade och ombonade hemmet och ber om hjälp att döda en man.

Jag gillar verkligen den här filmen. Den är fräsch och kul och har en skön blandning av action och ren parodi. Ibland känns det som om man har sett filmen förut och egentligen skiljer den sig inte så mycket ifrån andra actionkomedier. Konceptet är det samma och många av scenerna är klassiska. Men det här är bra underhållning. Jag blev verkligen på gott humör efter att ha sett ”The Matador”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Matador