The Losers 2010

The Losers poster

Synopsis

En explosiv actionfilm om svek och hämnd, som är centrerad kring medlemmarna i en elitgrupp soldater utsända i den Bolivianska djungeln på ett elimineringsuppdrag. Men teamet – Clay Jensen, Roque, Pooch och Cougar – upptäcker snart att de själva är måltavla i detta dödliga dubbelspel, som anstiftats av en mäktig fiende som bara än känd under namnet Max.

Ditt betyg
2.7 av 201 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Losers
DVD-premiär
20 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Lotta Zachrisson

4 juni 2010 | 14:41

Fartfylld underhållning

Så mycket mer serietidningskänsla kunde de knappast ha klämt in filmversionen av "The Losers". Det är överdrivet, det är kitsch, det är fullt av klichéer – och udda nog är det också väldigt underhållande och faktiskt roligt.

The Losers är en grupp CIA-tuffingar som består av chauffören Pooch (Columbos Short), krypskytten Cougar (Óscar Jaenda), Roque (Idris Elba) som är vass med knivar och tekniske Jensen (Chris Evans). Och så ledare Clay (Jeffrey Dean Morgan) förstås. Under ett uppdrag i Bolivia, där de ska ta hand om en vapensmugglare, blir de lurade av sin uppdragsgivare Max (Jason Patric) som försöker få dem dödade. 

Av en slump överlever de fem, men de kan inte återvända hem om de vill behålla livhanken så istället börjar de nya liv nere i Sydamerika. Men så en dag dyker Aisha (Zoe Saldana) upp och charmar in sig hos Clay. Hon erbjuder dem möjligheten att oupptäckt ta sig in i USA igen för att hämnas på Max. Och så sätter jakten igång som tar oss från Dubai till Florida, Los Angeles, Houston och Indien. Frågan är bara vad Aisha har för baktanke.

Redan från första filmrutan står det klart att skaparna tänker göra detta till så mycket serietidning som möjligt. Karaktärerna dyker upp med namn och specialkunskap och förvandlas till stiliskt snygga teckningar. Det hela fortsätter med snabb och ryckig klippning, freeze frames, slow motion och slagsmål med ljudeffekter så tydliga att man nästan ser "POW!" dyka upp i en bubbla. (Men nej, så långt som tidiga Batman går man inte).

Klyschorna haglar alltså vad gäller stil - men även när det gäller repliker och handling. Det är verkligen de coola killarnas klubb det här, ni vet såna som slänger sig med uttryck som "No muss, no fuss" och "Your mama", men som ändå har hjärta nog att sätta sina egna liv i fara för att rädda några barn.

"The Losers" skäms verkligen inte för sig utan breder på med extra allt i flera lager. Dialogen smattrar fram och tillbaka, det sups och skjuts och slåss med en väldig fart om vartannat. Och självklart finns "rädda världen"-temat med. Vad vore våra hjältar utan det?

De får också, precis som sig bör med seriekaraktärer, tydliga egenskaper så att vi både snabbt hinner lära känna dem mellan all action och för att skapa humor. Pooch har en gravid fru hemma och är den känsliga typen, Roque är mest skeptisk och våldsammast, Cougar säger inte mycket förutom om man petar på hans hatt och Jensen är den som helt klart står för det mest komiska. Han är både mest teknisk skicklig och kanske den starkaste och snabbaste av dem alla, men framför allt lyckas han med jobbet för att han kan förställa sig till en riktig fåntratt. 

Aisha är förstås vandrande sex och det stretchas och böjs i alla möjliga vinklar, gärna i slow motion så att man verkligen ska förstå att det här är en het brud. Om man ändå missar det så får en av killarna uttrycka det med "That is a bad ass chick" till filmens samtidigt mest skrattretande och fantastiska ögonblick. Det är bara för mycket, men det är ju också det som är så kul.

Så kan man också sammanfatta "The Losers". Den pendlar mellan att vara så överdriven att det blir underhållande och att bara vältra sig i actionporr som är helt oförklarlig. Varför tex det första slagsmålet mellan Aisha och Clay över huvud taget sker är ett stort frågetecken - förutom för att det ser coolt ut förstås. Men ytlig och fartfylld underhållning är ju precis det som "The Losers" har satt i första rummet - så tycker du det låter som ett kul, hjärncellsdödande tidsfördriv kan du inte få mer för biopengarna.

| 4 juni 2010 14:41 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Losers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu