Den lille prinsen 2015

Animerat Fantasy
Frankrike
107 MIN
Engelska
Den lille prinsen poster

Synopsis

"Den lille prinsen" handlar om en liten flicka, vars ivrigt påhejande mamma förbereder henne inför vuxenvärlden. En dag träffar den lilla flickan oväntat sin excentriske och godhjärtade granne, en pilot som varit med om många stora äventyr, och planerna förändras. Piloten visar flickan en fantastisk ny värld där allt är möjligt, en värld som han själv upptäckte för länge sedan tack vare en liten prins. En magisk och känslofylld resa börjar och det är nu flickan lär sig vad som egentligen är viktigt i livet.
Ditt betyg
3.4 av 43 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Little Prince
Biopremiär
10 juni 2016
DVD-premiär
10 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

30 maj 2016 | 10:00

Utsökta bilder och mycket hjärta

Mark Osborne (”Kung Fu Panda”) lyckas som förste regissör i världshistorien göra animerad långfilm av Antoine de Saint-Exupérys hutlöst folkkära barnboksberättelse. ”Den lille prinsen” blandar bedårande stop motion med kliniskt perfekt datoranimation och toppar med mycket hjärta – ibland nästan lite för mycket.
Osborne har tagit sig vissa friheter med det älskade grundmaterialet – bokförlagan har sålt i ungefär fyrahundra miljarder miljoner exemplar – och låter en liten flicka spela huvudrollen i sagan om asteroid B-612:s enda mänskliga invånare. Hennes uråldrige granne visar sig vara den pensionerade pilot som agerar berättarröst i boken och som gjorde den lille prinsens bekantskap en livstid tidigare. Det är genom denne barnslige gubbe som Flickan får ta del av sagan om prinsens eskapader, och när Osborne dramatiserar avsnitt ur den berättelsen övergår han från den invanda estetiken till elegant stop motion-animerade pappersdockor, ett grepp som fungerar alldeles utmärkt. 

En radikalare ändring av ursprungshistorien är att låta den lille prinsen växa upp till en livstrött löneslav som behöver påminnas om sitt sorgefria ursprung av huvudpersonen. Här är det farligt nära helgerån, men att låta Flickan förbli en passiv bisittare hade gjort karaktären i stort sett överflödig. Dessutom är den ”extra” historien mera kongenial än vulgär. Flickan får så att säga agera som den stora prinsens lilla prinsessa i en påminnelse om att ingen som lever i de vuxnas värld går säker från potentiell liknöjdhet och slentrian.

Lite tjatigt blir det ändå emellanåt; ”Den lille prinsen” hamrar in sitt budskap om vikten av att inte bli vuxen tills öronen blöder. Men den gör det med ljuvligt vackert animerade små barnhänder. Röstskådespeleritruppen går inte heller av för hackor då bland andra Jeff Bridges, Rachel McAdams, Marion Cotillard och James Franco har tagit plats i studiobåset (trots att franska finansiärer har varit inblandade är ”Prinsen” en amerikansk produktion i den meningen att de animerade munnarna pratar engelska i originalversionen). 

Jag föreställer mig att ytterst få människor är obekanta med Saint-Exupérys ikoniska vuxenbarnbok vid det här laget, men om filmatiseringen av ”Den lille prinsen” kan få nya generationer att upptäcka den så är bara det värt produktionskostnaden. Det är dessutom trevligt att kunna konstatera att Mark Osbornes vision håller hela vägen och att filmen är en hänförande upplevelse i sig.
| 30 maj 2016 10:00 |