Den lille prinsen (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Den lille prinsen" handlar om en liten flicka, vars ivrigt påhejande mamma förbereder henne inför vuxenvärlden. En dag träffar den lilla flickan oväntat sin excentriske och godhjärtade granne, en pilot som varit med om många stora äventyr, och planerna förändras. Piloten visar flickan en fantastisk ny värld där allt är möjligt, en värld som han själv upptäckte för länge sedan tack vare en liten prins. En magisk och känslofylld resa börjar och det är nu flickan lär sig vad som egentligen är viktigt i livet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEN LILLE PRINSEN

Utsökta bilder och mycket hjärta
Mark Osborne (”Kung Fu Panda”) lyckas som förste regissör i världshistorien göra animerad långfilm av Antoine de Saint-Exupérys hutlöst folkkära barnboksberättelse. ”Den lille prinsen” blandar bedårande stop motion med kliniskt perfekt datoranimation och toppar med mycket hjärta – ibland nästan lite för mycket.
Osborne har tagit sig vissa friheter med det älskade grundmaterialet – bokförlagan har sålt i ungefär fyrahundra miljarder miljoner exemplar – och låter en liten flicka spela huvudrollen i sagan om asteroid B-612:s enda mänskliga invånare. Hennes uråldrige granne visar sig vara den pensionerade pilot som agerar berättarröst i boken och som gjorde den lille prinsens bekantskap en livstid tidigare. Det är genom denne barnslige gubbe som Flickan får ta del av sagan om prinsens eskapader, och när Osborne dramatiserar avsnitt ur den berättelsen övergår han från den invanda estetiken till elegant stop motion-animerade pappersdockor, ett grepp som fungerar alldeles utmärkt. 

En radikalare ändring av ursprungshistorien är att låta den lille prinsen växa upp till en livstrött löneslav som behöver påminnas om sitt sorgefria ursprung av huvudpersonen. Här är det farligt nära helgerån, men att låta Flickan förbli en passiv bisittare hade gjort karaktären i stort sett överflödig. Dessutom är den ”extra” historien mera kongenial än vulgär. Flickan får så att säga agera som den stora prinsens lilla prinsessa i en påminnelse om att ingen som lever i de vuxnas värld går säker från potentiell liknöjdhet och slentrian.

Lite tjatigt blir det ändå emellanåt; ”Den lille prinsen” hamrar in sitt budskap om vikten av att inte bli vuxen tills öronen blöder. Men den gör det med ljuvligt vackert animerade små barnhänder. Röstskådespeleritruppen går inte heller av för hackor då bland andra Jeff Bridges, Rachel McAdams, Marion Cotillard och James Franco har tagit plats i studiobåset (trots att franska finansiärer har varit inblandade är ”Prinsen” en amerikansk produktion i den meningen att de animerade munnarna pratar engelska i originalversionen). 

Jag föreställer mig att ytterst få människor är obekanta med Saint-Exupérys ikoniska vuxenbarnbok vid det här laget, men om filmatiseringen av ”Den lille prinsen” kan få nya generationer att upptäcka den så är bara det värt produktionskostnaden. Det är dessutom trevligt att kunna konstatera att Mark Osbornes vision håller hela vägen och att filmen är en hänförande upplevelse i sig.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Filmrullen
Idag kände jag att jag fick tillbaka den där känslan för att gå på sommarbio. Det har inte sett ut att bli en så biobesökande sommar för mig. Det närmaste i nuläget är "Legenden om Tarzan", som kommer i juli och som jag är lite sugen på att se, i väntan på sommarens enligt mig mest emotsedda filmer "Florence Foster Jenkins" och "Hitta Doris" som båda har premiär i slutet av augusti.

Men nu kan tänka mig ännu en film i sommar. Jag har läst boken "Le Petit Prince" och tror att den här filmen kan bli en riktig fröjd att se.

Veckans populära filmer

Visa fler