The Lincoln Lawyer 2011

Drama
USA
118 MIN
Engelska
The Lincoln Lawyer poster

Synopsis

Mick Haller - hal och karismatisk försvarsadvokat - jobbar från baksätet på sin Lincoln och dras in i en förrädisk härva av svek och mord när hans livs fall dimper ner framför motorhuven. Rikemanssonen Louis Roulet står åtalad för mordförsök på en ung kvinna och pengar är inget som står i vägen för han ska kunna frikännas. Men när Mick tar sig an Roulet som klient sätter han i gång ett händelseförlopp som hotar hela hans existens och snart visar det sig att han bara är en bricka i ett infernaliskt spel.
Ditt betyg
3.3 av 540 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

2 maj 2011 | 21:33

Välspelat men förutsägbart

Tanken är att Matthew McConaughey, efter år i romcom-träsket, ska göra comeback som seriös skådespelare. Och visst funkar han oväntat bra som mordundersökande advokat men filmen i sig är en ganska simpel, enkelriktad thriller utan större överraskningar.

Advokater, främst i USA, skämtas ständigt om att vara samvetslösa och pengakåta monster. Mickey Haller (McConaughey) är kanske inte riktigt så hemsk men skrupelfri och manipulerande nog att kunna alla knep i boken för att få sin vilja fram och tjäna en extra slant vid sidan om. Mitt uppe i karriären i L.A. får han "sitt livs fall", en mordgåta som ställer hela hans tillvaro på sin spets. Louis Rouler (Ryan Phillippe), en självupptagen rikemansson, står anklagad för våldtäkt och mordförsök på en prostituerad. Haller tror sig ha fallet löst men upptäcker en koppling till ett av hans tidigare fall vars resultat tyngt hans samvete sedan dess. Och självklart är inget vad det verkar...

En advokatthriller med bildsköna träbockar som McConaughey och Phillipe i huvudrollerna låter kanske inte som någon höjdare men båda gör bra ifrån sig och får gott om stöd från träffsäkert valda birollsinnehavare. McConaughey, som senaste åren varit mer känd som träningsnarkoman än skådespelare, passar bra i en roll där hans slickade hår, grova Texas-dialekt och loja spelstil utnyttjas till fullo. Phillipe gör en mildare variant av sin kaxiga översittare från "En djävulsk romans", den typen av egocentriska skitstövel man älskar att hata.

Att toppnamn som Marisa Tomei, William H. Macy, John Leguizamo och underskattade Michael Péna (med flera) utgör övriga roller ger inte oväntat filmen ett ordentligt - och behövt - lyft. För även om här finns dialog som flyter på bra, ett smidigt tempo och några vassa scener så är storyn av den mer lättglömda typen. Det bjuds på en del "oväntade" vändningar av typen valfri deckarserie. Det är dessvärre ganska förutsägbart och väl självbelåtet. Att man tonat ner rättegångsscenerna (till skillnad från mer melodramatiska upplösningar i till exempel "Juryn" med McConaughey eller "Min kusin Vinny" med Tomei, som av naturliga anledningar gör sig påminda) dövar snarare ner filmen är ger den autentiska ton det är tänkt.

Sen slarvar man bort en del dramatiska tillfällen och detaljer. McConaugheys karaktär förblir en ganska ytlig person trots ihärdiga försök till närmanden vilket gör att man helt tappar tråden om hans motiv och avsikter. Hans uppenbara men nedtonade alkoholism uppenbarar sig men sopas lite under mattan i allt mordundersökande.

På det stora hela en lättsmält men lite anonym historia som om det inte vore för skådespelarna och förlagan, Michael Connellys roman "I lagens limo", troligen funnit sig hamna direkt på svenska DVD-hyllan. Men visst, när det gäller huvudrollsinnehavaren föredrar jag självklart honom i en sådan här film än någon smetig romcom med Kate Hudson.

| 2 maj 2011 21:33 |