The Kingdom 2007

Drama Thriller
110 MIN
Engelska
The Kingdom poster

Synopsis

Efter en våldsam terroristattack i Saudi Arabien, med många civila amerikanska döda beslutar FBI att slå tillbaka. Specialagent Ronald Fluery (Jamie Foxx) får sitt livs chans när han får uppdraget att leda ett elitförband i jakten på de skyldiga. Med kollegorna Janet Mayes (Jennifer Garner), Adam Leavitt (Jason Bateman) och Grant Sykes (Chris Cooper) vid sin sida, är han övertygad om att de kan infiltrera terroristerna inom en vecka. Men väl på plats sig visar sig detta vara något betydligt svårare än de först räknat med. Filmen är baserad på en verklig händelse i Riyadh 2003.
Ditt betyg
2.8 av 346 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Kingdom
Biopremiär
12 oktober 2007
DVD-premiär
13 februari 2008
Språk
Engelska
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Spännande action med enkel världssyn

Ett fasansfullt terrordåd mot en amerikansk enklav i Saudi Arabien är upptakten till den här adrenalinstinnna action-thrillern signerad Peter Berg. Jamie Foxx spelar en egensinnig FBI-agent som blir personligt engagerad i utredningen då hans vän och kollega är bland dödsoffren.

För att inte riskera relationen med den rika oljenationen och tillika USA:s viktigaste allierade i regionen beslutar amerikanska regeringen att låta saudierna sköta utredningen själva. Det gillar inte Jamie Foxx utan han lyckas med konststycket att snacka omkull en saudisk diplomat och får fem dagar på sig att hitta terroristerna på plats.

Foxx ger sig av tillsammans med ett litet team av agenter: Jennifer Garners hårdkokta rättsläkare, Chris Coopers bonniga bombexpert och Jason Bateman som skojfrisk analytiker. När de anländer finner de att de saudiska myndigheterna inte riktigt har samma tankar om brottsplatsundersökningsmetoder som de själva. Det dröjer inte länge innan de upptäcker att de själva är måltavlor.

"The Kingdom" är en svår film att recensera. Å ena handen är det en riktigt bra och spännande actionfilm men samtidigt har jag lite svårt att svälja den romantiserade bild av kriget mot terrorn som serveras här. För det här är en film där det är glasklart vilka som är skurkar och vilka som är hjältar från första bildrutan, gråskalor existerar inte i Peter Bergs vision.

Skådespelarna gör vad de ska, men inte så mycket mer. Jamie Foxx är klädsamt sammanbiten i huvudrollen men lämnar inget större avtryck. Chris Cooper, är som alltid är bra, men känns lite malplacerad. Jennifer Garner är van att spela agent vid det här laget och det märks, hon är nästan löjligt hårdkokt utan att gå över gränsen till att bli en karikatyr. Men filmens överlägsat största behållning står israel-araben Ashraf Barhom för. Han spelar den saudiska polisöversten som har blivit tilldelad den otacksamma uppgiften att hålla ett öga på FBI-gruppen och samtidigt skydda dem mot attacker. Barhom blir faktiskt den enda karaktären i filmen med något som helst djup och därmed den enda som jag riktigt bryr mig om. Det har gjorts en del av faktumet att Michael Mann är producent till "The Kingdom" och visst, man kan se en del spår av honom i några smått geniala actionscener. För regin står Peter Berg, som de flesta kanske känner bättre till som skådespelare (han skymtar faktiskt förbi som FBI-agent i början av filmen). Han har beskrivits som en mer sansad version av Tony Scott och det är väl en beskrivning så god som någon. Regissera action kan han definitvt, mer tungrott blir det i de partier då han försöker sig på känslosamma scener. När Jennifer Garner, efter en blodig eldstrid, plockar fram en godisklubba för att bjuda en liten arabisk flicka- med övertydlig symbolik - kommer jag på mig själv att rotera i biofåtöljen av olust.

Men som sagt, som en renodlad actionfilm är "The Kingdom" smått lysande. Det finns ett par långa actionscener som är bland det bästa jag sett i genren på senare tid. Kan man bortse från dess enkla världssyn och inte förväntar sig en ny "Syriana" har man en riktigt trevlig biokväll framför sig.

ONÖDIGT VETANDE Filmen är baserad på en verklig händelse i Riyadh 2003.

| 1 januari 2008 00:00 |