The Imposter (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dokumentär möter thriller i Bart Laytons dokumentär om en ung pojke som försvann men återvände till sin familj i Texas efter tre år. Han är på många sätt som de minns honom, även om han har börjat prata med fransk brytning och hans utseende har förändrats. Men desto märkligare saker kommer upp till ytan när en utredare börjar ställa frågor.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE IMPOSTER

En spännande, skrämmande och alldeles sann historia
Föreställ dig att ett av dina barn försvinner spårlöst. Åren går utan att du får veta något nytt. Efter flera år dyker barnet upp i ett annat land och kommer tillbaka och lever med dig och din familj. Föreställ dig nu att den du trodde var ditt barn egentligen är en bedragare.

"The Imposter" är den sanna historien om hur en ung man från Frankrike lurade både myndigheter, FBI, nyhetsmedier och en amerikansk familj att han var en försvunnen amerikansk pojke. Dokumentären kombinerar snyggt intervjuer med de inblandade personerna och dramatiserade scener från deras berättelser. Vi får höra både medlemmar i den lurade familjen, FBI-agenter, en privatdetektiv och bedragaren själv berätta sina versioner av vad som hände.

I juni 1994 försvinner Nicholas Barclay från Texas. Tre år senare får polisen i den spanska staden Linares ett samtal från någon som säger att de hittat en ensam och övergiven pojke utan identitetshandlingar. När polisen tar pojken till ett barnhem säger han att han är amerikan. Han övertygar dem om att han är Nicholas Barclay och det dröjer inte länge förrän Barclays syster flyger och hämtar honom från USA. Till bedragarens stora förvåning och lättnad accepterar hon honom som sin bror och han flyttar in med dem i Texas. Men vad är det som får familjen att ta emot honom med öppna armar och vem har egentligen flest hemligheter att dölja?

Trots att det är en dokumentär är filmen full av spänning och oväntade vändningar. Så fort man tror att man vet hur det ska sluta tar handlingen en annan riktning och nya lögner och mysterier dyker upp. De dramatiserade scenerna är snygga och intervjuerna är välklippta. Det enda negativa med filmen är att den ibland känns lite lång, men man blir aldrig uttråkad. Spänningen är alltid på topp. Det känns snarare som att man tittar på en kriminalthriller än en vanlig dokumentär. Musiken passar bra in och ljudmixen förhöjer de spännande momenten.

Bart Laytons "The Imposter" är en riktigt välgjord, spännande och läskig dokumentär. Betyget blir en välförtjänt fyra.

Andreas Climent Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Mikawa
Gillade denna skarpt! En story som greppar hårt.
Jedi.Smilla
Känner mig lit kluven här.. angående denna film/doku.. Jag brukar gilla sådana här sorts filmer och borde så även tycka om denna.. 
Men Nånting gör att jag ställer mig tveksam, instinktivt ger jag den 2/5.. kanske ska jag höja till en 3:a? Hmm...
Är det det faktum att grabben aldrig blev funnen eller det faktum att jag inte känner en gnutta medlidande för familjen? Familjen som för övrigt verkar helt jävla pantande!
Nä fan, jag höjer it mitt betyg.. den får bara en 2:a
Over 'n' Out!
Ignore
Riktigt bra och spännande! 4/5
Visa fler (17)

Veckans populära filmer

Visa fler