The Hate U Give 2018

Drama
USA
133 MIN
Engelska
The Hate U Give poster

Synopsis

Starr Carter bevittnar hur hennes bästa vän blir mördad av poliser och blir sjäv pressad av samhället att göra ett val. Hon måste finna sin egen röst och känsla för vad som är rätt.
Ditt betyg
3.7 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Hate U Give
Biopremiär
8 februari 2019
Digitalpremiär
10 juni 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

9 juni 2019 | 10:00

Starkt och känslomässigt om rasism

Hur mycket man än försöker slutar man ändå vid ett vägskäl där man behöver välja mellan stolthet och trygghet. Det är frustrationen den 16-åriga huvudpersonen – och publiken med henne – i det här järnstarka dramat om verklighetens brutala hotbild mot afro-amerikaner.
En pappa sitter ner med sina tre barn, varav en praktiskt taget i förskoleålder, och förklarar hur de ska agera när – inte om – de blir stoppade av polisen. Det vore en absurd scen om det inte vore för det faktum att det handlar om en afro-amerikansk familj. Det är den svidande inledningen till filmatiseringen av Angie Thomas roman.
 
Föräldrarna till 16-åriga Starr (Amandla Stenberg) får nog av våldsamheterna i förorten och skickar sina barn till en trygg men nästan uteslutande vit och rik privatskola. En sen kväll bevittnar Starr hur en polis på grund av ett missförstånd skjuter ihjäl hennes barndomskompis Khalil (Algee Smith). Starr blir snart nyckelpersonen i ett eskalerande krig mellan polis och civila, svarta och vita, samt rika och fattiga.
 
Berättelser om våld och kriminalitet i svarta ghetton, och sociala orättvisor i samhället är knappast något nytt men sällan har de känts så äkta som här. Dessutom med en hjältinna som känns ljusår från någon platt stereotyp. Starr är en vanlig, charmig, sårbar och osäker tonårstjej som längtar efter vanliga ungdomsproblem men tyngs av att behöva dölja sin bakgrund och sina rötter för sina vita skolkamrater.
 
Hennes familj är dessutom fullt trovärdig, och väldigt sympatisk. Här finns inte spår av påtvingad kriminalitet eller skumma affärer. Pappan (Russell Hornsby) rasar mot orättvisor och predikar stolthet medan mamman (Regina Hall) är mer mån om att beskydda barnen från den gängkriminalitet som hotar utanför dörren. De symboliserar de två konflikterande sidorna hos Starr och vi känner hennes frustrerande dilemma kring att stå upp för sig själv och andra.
 
Det är en brutal och dessvärre högst relevant verklighet vi ställs inför. Den känns som ett slag i magen och mycket är tack vare Stenbergs huvudperson. Skådespelerskan som inledde karriären som barn i ”The Hunger Games” har växt upp till en kompetent och modig aktris med skinn på näsan och förmågan att bära både en tung roll, historia och budskap på sina axlar. Hon har dessutom stöd från en sevärd birollsensemble där det är extra fint att se vanligtvis hejdlöst roliga Hall i en dramatisk betonad roll.
 
Regissören George Tillman Jr. har kanske fler missar än hittar på meritlistan men här lyckas han leverera ett helgjutet drama. Han gör det bästa med tragiskt framlidne Audrey Wells manus där den drabbande värmen i familjehemmet kombineras på ett naturligt sätt med våldet och vreden på gatorna utanför. Här finns tänkvärda detaljer, som de svarta poliserna vars blickar vittnar om att de inte riktigt vet var de hör hemma.
 
”The Hate U Give” är en film om att välja kärleken framför hatet och den serverar budskapet på ett ärligt sätt utan moraliserande pekpinnar. Det är ren skam att den utesluts från såväl svenska biografer som de större filmprisceremonierna där den med största sannolikhet överskuggats av ”BlacKkKlansman”. Men den går rakt in i hjärtat och det är omöjligt att inte översköljas av sorg men även en strimma hopp.
| 9 juni 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
sabrina carpenter is in it and sabrina carpenter is my life!!!!!!!!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu