The Half of It 2020

Romantik Drama Komedi
USA
104 MIN
Engelska
The Half of It poster

Synopsis

Den blyga plugghästen Ellie blir anlitad av den gullige men bortkomne Paul för att hjälpa honom att få en populär tjej på fall. Men deras nya och osannolika vänskap blir komplicerad när Ellie upptäcker att hon har känslor för samma tjej.
Ditt betyg
3.3 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonathan Enochsson

1 maj 2020 | 15:50

Mysig romkom om vänskap och kärlek

”The Half of It” följer ett bekant recept, men har tillräckligt mycket att säga för att göra den sevärd och någorlunda unik.
Kameran rör sig över en liten småstad någonstans i lantliga mellanvästern. En berättarröst vaggar oss in i livet som utstött nörd, men med försäkran om att allting kommer förändras inom kort. Så luta er tillbaka i soffan och lyssna på hur denna utböling steg i gymnasieskolans orättvisa hierarki och fick en totalt förändrad livssyn. ”The Half of It” inleds som många andra romantiska komedier, men visar sig senare göra några väl avvägda avstick från klyschorna och därmed bli en sevärd film.

Ellie Chu, eller ”Chu Chu” som hon inte så kärleksfullt kallas av sina jämnåriga, går sista året på gymnasiet i en småstad som är mest känd för sitt värdelösa fotbollslag. Hon har inga vänner, och lägger all sin tid på att läsa böcker och studera, i sann amerikansk nörd-anda. Hennes far, som invandrat från Kina, har svårt att försörja familjen på grund av sina bristfälliga språkkunskaper och Ellie måste därför hjälpa till på alla sätt hon kan.

Eftersom Ellie är duktig i skolan lyckas hon starta en sidoverksamhet som spökskrivare. Hon skriver sina klasskamraters uppsatser mot kompensation och lyckas därför hålla familjens ekonomi över vattenytan.

En dag träffar hon Paul, som har en annorlunda beställning till henne. Han behöver inte hjälp med att skriva uppsatser, däremot behöver han hjälp att imponera på småstadens ”it girl”. I sann rom-kom anda hjälper hon Paul att skriva kärleksbrev och tränar honom i konsten att tala med kvinnor. Deras relation blir djupare allt eftersom de spenderar mer tid ihop och detta skapar självklart det ena efter det andra hindret.

Ett handlingsrecept lika gammalt som Hollywood själv piggas upp av det faktum att Ellie inte är straight. Den klassiskt hormonstinna relationen mellan Ellie och Paul uppstår därför aldrig och fokus landar snarare på den djupa vänskapsrelation som utvecklas huvudpersonerna emellan. Kärlekshistorian som involverar skolans mest populära tjej blir sekundär.

Filmen lägger även en del krut på att problematisera livet som invandrarfamilj i en småstad. Dels hur svår arbetssituationen kan bli när man inte pratar språket flytande, men även hur det känns att kopplas till olika stereotyper, även när dessa inte framförs med onda avsikter. Dessa poänger framförs naturligt under filmens gång och känns aldrig som man skrivs på näsan.

”The Half of It” är en mysig rom-kom med en kompetent ensemble av skådespelare, ledd av den utomordentlige Leah Lewis. Trots att den använder sig av flera bekanta moment känns den aldrig helt förutsägbar.  
| 1 maj 2020 15:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Half of It
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu