The Grudge 2004

Skräck Thriller
USA
91 MIN
Engelska
The Grudge poster

Synopsis

Den amerikanska sjuksköterskan Karen bor och arbetar i Tokyo. Hon skickas att vårda Emma, en äldre, döende kvinna som bor ensam i sitt hus. Men ganska snart får Karen veta att uppe på vinden huserar ett hämndlystet och ondskefullt väsen vars våldsamma förbannelse drabbar alla som sätter sin fot innanför huset. Den som drabbas av förbannelsen ska dö en förskräcklig och plågsam död... Amerikansk remake av den japanska kultklassikern Ju-On.
Ditt betyg
2.7 av 942 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Mer skrämmande än "The Ring"

Asiatiska rysare är verkligen på tapeten och senast att nå de svenska biograferna är "The Grudge". Takashi Shimizu gjorde nyligen en japansk originalversion men det tog inte lång tid förrän Hollywood ville sitt och nu är alltså den engelskspråkiga versionen här.

En amerikansk familj flyttar in i ett hus i Tokyo. Morsan är ett psykfall som sover genom sina dagar men då och då verkar hon iaktta saker ingen annan ser. Hennes vuxna barn bor också i huset men ganska tidigt börjar mystiska saker ske. Personer i huset dör och snart verkar det som om hela huset har en förbannelse över sig som verkar smitta av sig.

Jag har inte sett originalet och kan därför inte jämföra dem med varandra. Men den amerikanska versionen av "The Grudge" ska bedömas på egna ben vilket den också gör här.

Det jag gillar med "The Grudge" är att hela filmen är väldigt simpel. Inga stora specialeffekter, otroligt rak i historien och enkel men effektiv i sin skrämselteknik. Den krånglar inte till det med onödiga sidospår som ska fördjupa (läs förkrångla) historien som det nästan alltid ska göras i dagens skräckfilmer. Här är det full fart från början och historien kommer sakta och alldeles lagom berättad mellan skrämselattackerna. Det är just denna enkelhet som gör den så lättillgänglig och skrämmande.

Det här är det rysligaste du kan se på bio just nu och säkert ett bra tag framöver. "The Grudge" är mycket bättre och mer skrämmande än överskattade "The Ring" och vill du bli skrämd så fyller filmen verkligen sitt syfte.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Grudge