The Grudge (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den amerikanska sjuksköterskan Karen lever och arbetar i Tokyo. Hon skickas att vårda Emma, en äldre, döende kvinna i hennes hem. Men någonting mystiskt pågår i Emmas hus och Karen möts av fasor hon aldrig kunnat föreställa sig. Amerikansk remake av den japanska kultklassikern Ju-On.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE GRUDGE

Mer skrämmande än "The Ring"

Asiatiska rysare är verkligen på tapeten och senast att nå de svenska biograferna är "The Grudge". Takashi Shimizu gjorde nyligen en japansk originalversion men det tog inte lång tid förrän Hollywood ville sitt och nu är alltså den engelskspråkiga versionen här.

En amerikansk familj flyttar in i ett hus i Tokyo. Morsan är ett psykfall som sover genom sina dagar men då och då verkar hon iaktta saker ingen annan ser. Hennes vuxna barn bor också i huset men ganska tidigt börjar mystiska saker ske. Personer i huset dör och snart verkar det som om hela huset har en förbannelse över sig som verkar smitta av sig.

Jag har inte sett originalet och kan därför inte jämföra dem med varandra. Men den amerikanska versionen av "The Grudge" ska bedömas på egna ben vilket den också gör här.

Det jag gillar med "The Grudge" är att hela filmen är väldigt simpel. Inga stora specialeffekter, otroligt rak i historien och enkel men effektiv i sin skrämselteknik. Den krånglar inte till det med onödiga sidospår som ska fördjupa (läs förkrångla) historien som det nästan alltid ska göras i dagens skräckfilmer. Här är det full fart från början och historien kommer sakta och alldeles lagom berättad mellan skrämselattackerna. Det är just denna enkelhet som gör den så lättillgänglig och skrämmande.

Det här är det rysligaste du kan se på bio just nu och säkert ett bra tag framöver. "The Grudge" är mycket bättre och mer skrämmande än överskattade "The Ring" och vill du bli skrämd så fyller filmen verkligen sitt syfte.

Johan Lindström Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Kevin E
Såg denna med en kompis för en herrans massa år sen och ingen av oss tyckte den var läskig utan bara mest konstig men helt okey film annars, 3/5.
vinterblod
Såg den idag igen, ja den är fortfarande läskig och min rädsla (trots att jag själv är halvasiat) för asiater är som fobi för hajar. Jag tycker asiater är sjukt läskiga :( 
Jag höjde betyget ett snäpp så nu har den 3/5 från mig.
8272-1
Den bästa skräckfilmen jag sett. Både mysig och skrämmande på samma gång... konstigt nog!

Relaterade filmer