The Fog Of War (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Som amerikansk försvarsminister 1961-1968 var Robert McNamara aktiv deltagare i skeenden som har format vår samtid. Under Kubakrisen stod McNamara enig med Kennedy mot hökarna i regeringen. Då Vietnamkriget trappades upp, kom McNamara i konflikt med president Johnson om hur krigen skulle föras och lämnade sedan politiken.

I The Fog of War talar McNamara öppet om sin väg till politiken, de svåra val han har ställts inför, och hur han i dag, 87 år gammal, ser tillbaka på sina beslut. Denna dokumentär visar hur internationella händelser som påverkar miljoner människor formas av enskilda individer.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE FOG OF WAR

Före detta försvarsminister talar ut

Häromdagen passerade USAs mänskliga förluster i Irak 1000 soldater. Det kan tyckas som en låg siffra, speciellt i jämförelse med förlusten av civila irakier. Hemma i USA är dock opinionen ganska stark, högljudd och kritisk; långtifrån alla köper G.W. Bush's argument om massförstörelsevapen. Det är inte första gången USA ger sig in i krig med andra intentioner än det man officiellt deklarerar. Under mitten av 60- och 70-talet var USA i krig i Vietnam. Då liksom nu fanns andra syften än de officiella. Lyndon Johnson som var dåvarande president påstod liksom George W Bush idag att man ville befria ett folk och rädda dem från aggression och tyranni. Då liksom nu var protesterna mot kriget högljudda. USAs regering döljde en hel del information och förde allmänheten bakom ljuset. Allmänheten var kluven och protester förekom. En av de viktigaste personerna i USA under Vietnamkriget var dåvarande försvarsministern Robert McNamara.

"Fog of War" är en dokumentärfilm om honom. Redan innan Vietnamkriget hade han visat prov på beslutsamhet. Kalla kriget rådde mellan USA och Sovjet sedan slutet av 40-talet. Klimax i de spända relationerna var Kubakrisen i oktober 1962 när USA hotade att angripa Kuba för att eliminera de sovjetiska robotarna som var placerade på ön riktade mot USA. De som var insatta, däribland McNamara har berättat hur nära världen var ett tredje världskrig. Det var ett drama som höll en hel värld i skräck under 13 dagar och som tack och lov slutade på ett fredligt sätt.

Robert McNamara är idag en 88-årig gammal gubbe. Det är lite svårt att föreställa sig att han en gång var en av världens mäktigaste män. Som ung var han smart och ambitiös nog för att komma in på Amerikas bästa universitet Harvard. Efter att ha tagit värvning i den amerikanska armén under andra världskriget hade han tänkt återgå till universitetsstudier efter kriget men han blev istället erbjuden ett chefsjobb på Fords bilfabrik. Tack vare goda ledaregenskaper och tillämpade kunskaper avancerade han snabbt uppåt innan han 1960 blev erbjuden posten som försvarsminister i JFKs regering. Från början blev han erbjuden posten som finansminister vilket han tackade nej till men president Kennedy tyckte han var smart och värdefull så han erbjöd honom försvarsministerposten istället.

I filmen berättar McNamara om sin syn på den politik han fört, om livet, om några människor han mött, om sin vän och stabschef JFK som han minns med värme och saknad, om sin familj och sina politiska erfarenheter. I ett avsnitt säger han att man måste vara beredd att omvärdera sitt förnuft. Det är intressant att se att även en gammal gubbe som en gång varit en av världens mäktigaste män också vågar omprova sina värderingar och erkänna att allt han trodde på inte var rätt. Krig är inte alltid den rätta lösningen säger han. Han undviker dock svara på den viktiga frågan om huruvida han anser att kriget var fel. Kanske har han inte hunnit försonas med sig själv om den saken?

Intressant och viktig film i synnerhet för den som är intresserad av politik och samtida historia fast i fallet supermakten USA berör det nästan alla. Jag skulle gärna också vilja se en liknande film med nuvarande försvarsminister Donald Rumsfeld där han säger att Irakkriget var fel och att han ångrar sitt beslut om tortyr irakiska fångar.

Per Ganbar Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Lebowski
Mycket intressant dokumentär om 1900-talets kanske mest spännande och oroväckande tidsperiod; det kalla kriget. Vi följer den åldrande utrikesministern McNamaras tillbakablickar över vad som kunde ha blivit det tredje världskriget. Hur han följer Kennedy och Johnson, från Cubakris till Vietnamkrig. Alla beslut som tas, vars konsekvenser ödelägger tusentals människoliv, och till vilket pris egentligen. 

Den vid inspelningen 85-årige McNamara är helt klar i huvudet och har mycket intressanta saker att säga om historien, nackdelen är att det just är en människas åsikter som framkommer här. Då är det dags för det egna kritiska tänkandet att ta över. Fyra av fem möjliga.

Veckans populära filmer

Visa fler