The First Purge 2018

Action Skräck Thriller
USA
97 MIN
Engelska
The First Purge poster

Synopsis

Välkommen till rörelsen som började som ett enkelt experiment: The First Purge. För att minska brottsligheten till under en procent resterande del av året, provar New Founding Fathers of America (NFFA) en sociologisk teori som ska ge utlopp för all aggression under en natt i ett utvalt område. Men när våldet från förtryckarna möter ilskan hos de utsatta, kommer smittan att explodera från försöksområdet och sprida sig över hela landet.
Ditt betyg
2.4 av 63 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

3 juli 2018 | 22:45

En ojämn politisk knytnäve

Denna prequel till ”The Purge”-filmerna fortsätter att kombinera politisk satir med brutalt våld. Allt går inte hem men det finns nog med intensiva actionsekvenser och imponerande afro-amerikanska hjältar för att hålla intresset uppe.
”The Purge”-serien är en av de mest intressanta filmserierna i modern tid, inte bara ur storymässigt perspektiv men även hur den utvecklats politiskt. Filmerna har (visserligen med ”tur”) kunnat reflektera det sanna politiska läget i USA men har även utvecklats från det underlägsna originalet om en rik, vit familj till uppföljare som följer fattiga afro-amerikaner i utsatta områden. Det kräver ingen raketforskare för att dra paralleller till nutida situationer.

Det är även smått banbrytande och kittlande hur hjältarna i denna framgångsrika filmserie, som här mer tydligt går från mainstream-skräck till politisk action, är nästan uteslutande svarta. Här följer vi dels en politisk aktiv ung kvinna (Lex Scott Davis) och hennes bror (Joivan Wade) som känner sig tvingad att vända sig till kriminalitet på Staten Island. Även områdets godhjärtade men hårda chef för kriminell verksamhet (Y’lan Noel) har en stor roll.

Detta är alltså en prequel som utspelar sig under USA:s första Purge-dygn där alla brott är tillåtna och invånarna får chansen att ”rena” sig själva genom begå allt från stöld till mord. Aktiviteten begränsas till just Staten Island som ett test men presidenten och hans sidekicks är lite alltför angelägna att provgenomgången blir tillräckligt ”framgångsrik” för att fortsätta, som vi via tidigare filmer vet att de gör.

Man ska vara rejält högerpopulistisk för att se ”The First Purge” (eller de två tidigare filmerna för den delen) utan att smått spänna knytväven i frustration. Visst är det bara på film men de gör en alltför påmind om hur den verkliga världen ser ut nu idag där fattiga, icke-vita människor reduceras till obekväma parenteser för de privilegierade. Denna film utnyttjar detta faktum till max men inte utan att låta de onda på toppen få lägga fram sina argument.

Det är obehagligt, omtumlande och starkt. Stundtals. För här finns många politiska poänger att plocka och man river ner ungefär hälften men lika ofta missar man och prioriterar skottlossningar och annat våld, som visserligen inte är överdrivet detaljerat. Men den ständiga avrättningen av såväl oskyldiga som mer berättigade offer blir så småningom utmattande och rent deprimerande oavsett om det sker i eller utanför bild.

Det är en ojämn film med högt potential som sänks något av ett oslipat manus. Här finns överflödiga karaktärer och begåvade skådespelare som inte har mycket att göra. Det är fint att se tv-favoriten Luna Lauren Velez (”Oz”, ”Dexter”) på vita duken men hennes repliker går att räkna på tio fingrar och Marisa Tomeis karaktär, skapare av hela konceptet, känns minst sagt ostrukturerad vilket särskilt gäller hennes sista scen.

Men för varje scen som inte håller finns en eller två intensiva actionsekvenser som höjer adrenalinet till max. När vår hjältes gäng ger sig på en grupp Ku Kux Klan-beklädda mördare i en rökdimma så att blodet sprutar i kameran likt en serietidning, studsar man nästan upphetsat i biofåtöljen. Och imponerande nykomlingen Noels spänniga actionhjälte - speciellt i det kokande klimaxet - är den häftigaste snubben på film sedan Bruce Willis i första ”Die Hard”.

Liksom de andra filmerna i ”The Purge”-serien vill denna prequel mycket, men lyckas inte riktigt med allt. Men den har tillräckligt med laddade sekvenser och beundransvärda hjältar för att höja näven i luften och heja. Även om politisk satir kanske inte av naturliga skäl passar i mainstream-skräck/action så har den min röst om den med kaxig attityd slänger ur sig blinkningar mot högerextremismen - ”Pussy grabbing motherfucker!”
| 3 juli 2018 22:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
En av de värsta, mest rasistiska filmer jag sett. Både mot svarta och vita. Svarta utmålas som knarklangande gängmedlemmar i gettot, vita som sadistiska nynazister och KKK medlemmar. Som lök på laxen är den svarta knarklangarbossen hjälte. Jag antar att vänstervridna Hollywood ville "röra om i grytan" lite med lite strukturell rasism och svarta stereotyper. Resultatet är en rasistisk nidbild av både svarta och vita vilket är precis vad världen INTE behöver. Läste flera recensioner skrivna av afroamerikaner på IMDb och många kände sig väldigt kränkta över fördummandet. Hur en recensent som Andreas Samuelson kan ge den här dyngan en 3:a övergår mitt förstånd. Synd att det inge går att ge minusbetyg.
Läs mer
1
Man såg direkt hur lågbudget detta är med otroligt enkel scenografi, dåliga skådisar med ett kasst manus och regi. Klarade inte se klart hela utan snabbspolning sista tredjedelen.
Läs mer
3
Helt okej för en som älskar the purge filmerna. Saknar skräcken dock.. Min topp lista: 1. The Purge 2 - Anarchy 2. The Purge 1 3. The First Purge 4. The Purge 3 - Election year
Läs mer