The Farewell 2019

Drama Komedi
USA
100 MIN
Engelska
Kinesiska (mandarin)
The Farewell poster

Synopsis

Kinesisk-amerikanska Billi blir hemkallad till släkten i Changchun. Fastän de vet att familjens matriark, farmor Nai Nai, bara har veckor kvar att leva har de bestämt att inte låta Nai Nai själv få veta att hon har cancer. Ett bröllop används som förevändning för att familjen ändå ska kunna samlas och ta farväl.
Ditt betyg
3.6 av 45 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Farewell
Biopremiär
10 januari 2020
DVD-premiär
18 maj 2020
Digitalpremiär
25 maj 2020
Språk
Engelska, Kinesiska (mandarin)
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

EliSophie Andrée

29 november 2019 | 10:00

"The Farewell" är en av årets finaste filmer

En hel familj bestämmer sig för att ljuga för farmorn om hennes cancer, och döljer att hon enbart har tre månader kvar att leva. Resultatet är en dramakomedi som lyckas vara sorgsen på samma gång som den gör en full av skratt. Awkwafina gör dessutom sin bästa roll hittills.
Vissa filmer tar tag i ens hjärta och håller det i ett krampaktigt grepp från första sekunden tills eftertexterna börjar rulla. "The Farewell" av Lulu Wang lyckas precis med det konststycket. 
 
Det är när Nai Nai, farmorn i familjen, visar sig ha cancer som allting går utför. Eller ja, inte direkt för Nai Nai själv, utan främst för resterande familjemedlemmar. Det som nämligen sker är att Nai Nais syster, barn och barnbarn bestämmer sig för att inte berätta för Nai Nai att hon har cancer, så att hon ska kunna fortsätta leva som vanligt och utan rädslor tills cancern tar henne ordentligt. Men, Nai Nai visar sig vara en ganska envis kvinna och fortsätter leva - trots läkarnas besked på max tre månader kvar. 
 
Vi får främst följa barnbarnet Billi, mästerligt spelad av Awkwafina. Med "The Farewell" visar Awkwafina fram sidor som får mig ömsom att gråta och ömsom att skratta. Det är med en alldeles lysande precision som Awkwafina kan verka både naturlig och relaterbar i varje scen genom filmens gång. Jag ser djupt fram emot att följa Awkwafinas resa som skådespelerska, och hoppas att "The Farewell" ger henne ännu fler möjligheter till seriösa roller där hon får visa upp sina mångsidighet och fantastiska talang. 
 
Zhao Shuzhen som Nai Nai imponerar även stort och det doftar prisregn och nomineringar om hela hennes aura. Hon är rolig, lite elak och har en komisk tajming som närmast går att jämföra med Jim Carrey. En specifik scen där både Zhao Shuzhen och Awkwafina får glänsa är när ett bröllopsfoto ska förberedas och den stackars bruden inte talar kinesiska, och Zhao Shuzhens Nai Nai får ett tyst och stillsamt utbrott medan Awkwafina försöker lugna henne.

Vad som även är imponerade rent generellt för "The Farewell" så är det hur välarbetad och genomtänkt filmen är. Varje karaktär har sitt syfte och anledning, utan att filmen tappar i tempo. De komiska scenerna byter ut varandra lika kvickt till sorgsna scener och det känns aldrig platt eller hafsigt. Missförstånd efter missförstånd hamnar på hög och när ett av Nai Nais barn brister ut i gråt på ett bröllop under ett tacktal, som han "råkar" vinkla att handla om sin Nai Nai, så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. 
 
Regissören Lulu Wang har gjort en alldeles magnifik film, som dessutom är inspirerad av hennes egen familj och hur de själva har valt att inte berätta för Lulu Wangs farmor att hon har cancer. Det märks genom filmens gång att Lulu Wang har egna personliga kopplingar till filmen och det gör att känns otroligt naturtroget. Det är ibland som att vi kliver in i rum vi inte får vara i, så pass intimt blir det. Även fotot i filmen, är något av det vackraste i år som träffat en bioskärm. 
 
"The Farewell" är en av årets finaste, varmaste med ändå mest sorgsna filmer. Den innehåller allting som en film ska göra och lite till. 
| 29 november 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Farewell