The Extraordinary Ordinary Life of José González 2010

Dokumentär
Sverige
74 MIN
Svenska
Engelska
Spanska
The Extraordinary Ordinary Life of José González poster

Synopsis

En bild inifrån artisten José González studio. José sitter ner och spelar några ackord på gitarren. Han reser sig och pysslar lite med tekniken. Han sätter sig igen, spelar, tystnar, tänker. "Varför är jag så långsam?", funderar han i en voice over. Med kongeniala metoder: videodagbok, övervakningskamera, konsertbilder, turnédokumenterande och underfundiga animationer av Per-Isac Snälls, har filmarna Mikel Cee Karlsson ("Hälsningar från skogen") och Fredrik Egerstrand lyckats fånga något så gäckande som den kreativa processen hos en av Sveriges finaste - och hemligaste - musiker. De utsökta beståndsdelarna bildar en helhet som, om man vill, kan läsas som ett glödande försvar för konstens skönhet och för dem som skapar den.
Ditt betyg
3.1 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Extraordinary Ordinary Life of José González
Biopremiär
10 augusti 2010
DVD-premiär
16 mars 2011
Språk
Svenska, Engelska, Spanska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Helena Sandberg

1 februari 2010 | 12:03

Oslagbar bildkomposition

En dokumentär om en melankolisk singer/songwriter kanske inte låter så upplyftande, men regissörerna Michael Cee Karlsson och Fredrik Egerstrand bjuder på ett underhållande och sympatiskt porträtt i skönt tempo, där skakkameran tack och lov lämnats hemma: Scenframträdanden av José Gonzales varvas med bilder från studion och det kreativa arbetet och genom en slags röstdagbok lär vi känna huvudpersonen genom hans reflektioner kring alltifrån fotoner till existenstiella frågor - allt llustrerat med Per-Isac Snälls helt suveräna animationer.

Vi får en öppen och ärlig inblick i Gonzales privata jag där en lugn och sävlig, begrundande personlighet kämpar med prestationsångest och den frustrerande skapandeprocessen -"Varför är jag så långsam?", undrar han. Med detta skapar Karlsson och Egerstrand bra balans till den explosiva energi låtarna på scenen levereras med.

"The Extraordinary Ordinary life of José Gonzales" är en rak, opretentiös men samtidigt humoristisk film: Karlsson och Egerstrand har stor tillit till sina bilder och låter dem tala utan krusiduller. Inget onödigt pynt som extra ljud har lagts på, inte heller tar man in några som helst dokusåpa-influerade avsnitt, istället försöker man fokusera på att visa musikern och konstnären Gonzales. Det resulterar i en och annan lynchliknande scen där bildkompositionen är oslagbar - allt på grund av ett tacksamt "studieobjekt".

En scen - som för mina tankar till lynch - är från en fest på turnén. En kille ligger däckad i sängen, de resterande tre sitter vid köksbordet och dricker öl - nästan i slowmotion. Det är glad och uppbeat musik i bakgrunden. Men tillvaron står nästan still - det enda som händer är att någon flyttar ölen..helt underbart.

| 1 februari 2010 12:03 |