The Experiment (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
26 främlingar får chansen att delta i en studie i mänskligt beteende, där de under två veckors tid ska vistas som fångar och vakter i en simulerad fängelsemiljö. Männen delas slumpmässigt in i sina roller och först tar ingen scenariot på allvar, förutom vakten Barris, som snabbt tar ledarpositionen. När fången Travis ifrågasätter hans överdrivna metoder, sätts en spiral av sadism, våld och vansinne igång. Frågan är hur långt det får gå innan experimentet avbryts... Psykologisk thriller baserad på verkliga händelser, och en remake av den tyska filmen från 2001.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE EXPERIMENT

Intressant människostudie

"The Experiment" är en ganska exakt remake av en tysk film från 2001 som i sin tur bygger på det kontroversiella och verkliga Stanford Prison Experiment från 1971. En grupp män delas in i fångar och fångvaktare under 14 dagar där vakterna får order att hålla ordning. I verkligheten ledde det snabbt till sadistiska beteenden och fånguppror, medan de båda filmerna brer på mer med extremt våld och förnedring.

Det är utan tvekan en intressant inblick i det mänskliga psyket även om händelserna överdrivits i detta fall. Paralleller har dragits till tortyren i Abu Ghraib så det är uppenbart att människor kan bli till vilddjur under "rätt" omständigheter.

Att se förvandlingen, framför allt i Forest Whitakers vakt, Barris, är grymt obehagligt. Whitaker är så övertygande att han nästan är svår att titta på. Hans största nemesis blir snabbt Travis (Adrien Brody) som vågar trotsa mot den inhumana behandlingen.

Som remake ger den inte mycket nytt förutom dessa strålande skådespelarinsatser men har man inte sett originalet och tycker att människostudien är intressant nog för att utsätta sig för olustkänslor så är det ingen tvekan om det är en film värd att se.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
11016
@magiul filmen är baserad på en verklig händelse, men visst var det inte lika mycket våld på riktigt som i filmen, ingen dog heller i experimentet. Däremot var det en annan sorts förnedring, dom var till exempel tvungna att bajsa i sina egna celler utan toalett och dom fick ofta iskallt vatten sprutat genom brandslangar. Filmen är en bit överdriven, men den är inte helt olik det som vi människor kan åstadkomma med för mycket makt
11016
Både Brody och Withaker spelar sina roller otroligt bra och dom gör att filmen blir sevärd, men slutet blev tyvärr alldeles för snabbt och förstörde en del.. Stark 3/5
magiul
Men för guds skull, se inte trailern då den berättar hela filmen.
Visa fler (14)

Relaterade filmer