The Experiment 2010

Drama Thriller
USA
96 MIN
Engelska
The Experiment poster

Synopsis

26 främlingar får chansen att delta i en studie i mänskligt beteende, där de under två veckors tid ska vistas som fångar och vakter i en simulerad fängelsemiljö. Alla delas slumpmässigt in i sina roller och först tar ingen scenariot på allvar, förutom vakten Barris, som snabbt tar ledarpositionen. När fången Travis ifrågasätter hans överdrivna metoder, sätts en spiral av sadism, våld och vansinne igång. Baserad på verkliga händelser, och en remake av den tyska filmen från 2001.
Ditt betyg
2.9 av 223 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Experiment
DVD-premiär
15 december 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Cinematic Vision
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

24 november 2010 | 13:02

Intressant människostudie

"The Experiment" är en ganska exakt remake av en tysk film från 2001 som i sin tur bygger på det kontroversiella och verkliga Stanford Prison Experiment från 1971. En grupp män delas in i fångar och fångvaktare under 14 dagar där vakterna får order att hålla ordning. I verkligheten ledde det snabbt till sadistiska beteenden och fånguppror, medan de båda filmerna brer på mer med extremt våld och förnedring.

Det är utan tvekan en intressant inblick i det mänskliga psyket även om händelserna överdrivits i detta fall. Paralleller har dragits till tortyren i Abu Ghraib så det är uppenbart att människor kan bli till vilddjur under "rätt" omständigheter.

Att se förvandlingen, framför allt i Forest Whitakers vakt, Barris, är grymt obehagligt. Whitaker är så övertygande att han nästan är svår att titta på. Hans största nemesis blir snabbt Travis (Adrien Brody) som vågar trotsa mot den inhumana behandlingen.

Som remake ger den inte mycket nytt förutom dessa strålande skådespelarinsatser men har man inte sett originalet och tycker att människostudien är intressant nog för att utsätta sig för olustkänslor så är det ingen tvekan om det är en film värd att se.

| 24 november 2010 13:02 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Experiment
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu