The Experiment (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
26 främlingar får chansen att delta i en studie i mänskligt beteende, där de under två veckors tid ska vistas som fångar och vakter i en simulerad fängelsemiljö. Männen delas slumpmässigt in i sina roller och först tar ingen scenariot på allvar, förutom vakten Barris, som snabbt tar ledarpositionen. När fången Travis ifrågasätter hans överdrivna metoder, sätts en spiral av sadism, våld och vansinne igång. Frågan är hur långt det får gå innan experimentet avbryts... Psykologisk thriller baserad på verkliga händelser, och en remake av den tyska filmen från 2001.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE EXPERIMENT

Intressant människostudie

"The Experiment" är en ganska exakt remake av en tysk film från 2001 som i sin tur bygger på det kontroversiella och verkliga Stanford Prison Experiment från 1971. En grupp män delas in i fångar och fångvaktare under 14 dagar där vakterna får order att hålla ordning. I verkligheten ledde det snabbt till sadistiska beteenden och fånguppror, medan de båda filmerna brer på mer med extremt våld och förnedring.

Det är utan tvekan en intressant inblick i det mänskliga psyket även om händelserna överdrivits i detta fall. Paralleller har dragits till tortyren i Abu Ghraib så det är uppenbart att människor kan bli till vilddjur under "rätt" omständigheter.

Att se förvandlingen, framför allt i Forest Whitakers vakt, Barris, är grymt obehagligt. Whitaker är så övertygande att han nästan är svår att titta på. Hans största nemesis blir snabbt Travis (Adrien Brody) som vågar trotsa mot den inhumana behandlingen.

Som remake ger den inte mycket nytt förutom dessa strålande skådespelarinsatser men har man inte sett originalet och tycker att människostudien är intressant nog för att utsätta sig för olustkänslor så är det ingen tvekan om det är en film värd att se.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Blaster
"Whitaker är så övertygande att han nästan är svår att titta på. "

Om jag bara kunde hålla med om det där. Det enda han lyckas övertyga om är att han är bra med att låta som att han är HELT slut på luft och att han inte kan säga meningar snabbt. Brody var dock riktigt bra faktiskt.
Blaster
Svag tvåa. Så förbannat plagierad från originalet.
Blaster
Känner mig rätt nyfiken på denna då jag precis sett det fullkomligt mästerliga originalet. Dock rätt inställd på flopp.
Visa fler (17)

Relaterade filmer