The Exchange 2012

Drama
Israel
115 MIN
Hebreiska
The Exchange poster

Synopsis

Oded går hem från jobbet för att hämta något han glömt. Han kommer hem vid en för honom udda tidpunkt på dagen och plötsligt ter sig allt vara nytt och främmande: hans hus, hans fru, hans existens. Tillsammans med grannen Yoav utforskar han sin tillvaro ur en främlings perspektiv i hyllade Eran Kolirins stillsamma vardagsuppror.
Ditt betyg
3.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hahithalful
Språk
Hebreiska
Land
Israel
Längd

Recensent

Henrik Emilson

10 november 2011 | 18:01

Ur ny synvinkel

#SFF11 - När en man befinner sig på rätt plats, men vid fel tidpunkt, upplever han världen ur ett nytt perspektiv. Ett perspektiv som gör honom smått besatt och som samtidigt prövar publikens tålamod.

Många har säkert haft känslan av att vara på rätt plats, men vid fel tidpunkt. Detta upplever Oded, en universitetslektor med strikta rutiner. Varje dag tar han bussen till jobbet, föreläser, arbetar på sitt kontor, kommer hem till sambon Tami, har sex och somnar.

När han en dag glömmer några papper åker han hem på lunchen. Hans sambo sover, han väcker henne inte utan studerar bara deras lägenhet ur detta nya tidsperspektiv, mitt på dagen, rätt plats, men fel tidpunkt. Här smyger en märklig känsla över honom, något vaknar hos den lite nördige – jo, han har manchesterkavaj – och tillrättalagda läraren. Han gör fler utflykter hem på dagtid och börjar utforska sin lägenhet och hela byggnaden med nya ögon. En dag stöter han på grannen Yoav, som vi förstår har hållit på med denna märkliga, vardagsvoyeuristiska betraktelse av omgivningen en längre tid. 

Israeliske regissören Eran Kolirin prövar verkligen tålamodet hos publiken i "The Exchange" som kryper på i långsamt tempo och redogör noga för minsta nyans i Odeds nya upptäcker i byggnaden. Samtidigt får vi inledningsvis ingen riktig förklaring vad det är han upplever och varför det har så stor betydelse och skapar ett sådant beroende.

Men rytmen är, trots att den kan kännas enerverande släpig, helt rätt för berättelsen. Det är nämligen inga fyrverkerier och saluter det handlar om för Oded, utan en gradvis förändring.

| 10 november 2011 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Exchange
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu