The Eclipse 2009

Romantik Drama Skräck
Irland
88 MIN
Engelska
The Eclipse poster

Synopsis

Änklingen Michael bor med sina två barn i staden Cobh på Irlands sydkust. På den prestigefyllda årliga litteraturfestivalen, där Michael hjälper till som volontär, kommer han skräckförfattaren Lena nära. Men han är inte ensam om att bli attraherad, den oberäknelige författarkollegan Nicholas är också intresserad. Andra mystiska krafter likaså ...
Ditt betyg
2.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Eclipse
DVD-premiär
1 januari 2011
Digitalpremiär
3 november 2010
Språk
Engelska
Land
Irland
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

8 oktober 2010 | 20:04

En filmisk pärla

Den irländska kuststaden Cobh står som regngrå fond till detta okonventionella drama om en ensamstående tvåbarnsfar som väcks av spöken om natten och hemsöks av minnen från sin framlidna hustru. En kusligt välspelad filmupplevelse om gengångare och om att gå vidare.

Alla bär vi på våra spöken. I den irländska  "The Eclipse" är de ständigt närvarande, oavsett om de tar formen av en mörk gestalt som rör sig i natten, en förlorad familjemedlem som hemsöker våra drömmar eller en flyktig romans vi aldrig får återuppleva vars minne dränks i alkohol. Den irländske pjäsförfattaren och regissören Conor McPerson låter en kuslig vind av oro kyla ner både romantik och drama i sin okonventionella spökfilm "The Eclipse".

McPersons landsman, den alltid lika strålande Ciáran Hinds ("There Will Be Blood") är central gestalt i rollen som Michael Farr, en högstadieslöjdlärare och ensamstående tvåbarnspappa efter att hans fru nyligen gått bort i cancer. Han har knappt hunnit lära sig sova bredvid den tomma halvan av sängen innan han börjar väckas om nätterna av märkliga ljud i huset, en mörk skuggestalt som rör sig på nedervåningen antyder att han hemsöks av mer än sina minnen.

Hans lilla irländska hemstad Cobh är mitt uppe i sin årliga litteraturfestival där Michael volonterar som chauför för kända författare, däribland skräckförfattarinnan Lena Morelle (Iben Hjejle) som är i stan för att läsa stycken ur sin nya bok "The Eclipse". Michael lyssnar på avstånd när hon läser ur sin bok: "När du ser ett spöke delas din hjärna i två delar - den ena delen stöter ifrån det du ser, medan den andra halvan skriker att detta är verkligt!", hon avbryts av att dörren öppnas klumpigt och den svinige stjärnförfattaren Nicolas (Aidan Quinn) "smyger" in och vinkar, vilket får henne  helt att tappa bort sig, uppenbarligen hemsöks hon av mer än bara spöken. 

Nicolas hoppas få tillfälle att upprepa natten han delade med Lena året innan, medan Lena som fått reda på att han är gift, dras mer till Michael efter att han anförtrott sig till henne i hopp om att få svar på sina frågor om det övernaturliga. Det hela utvecklar sig till ett känslostormande och våldsamt triangeldrama med minst sagt kusliga inslag.

Horror-publiken som förväntar sig en konstant skrämselhicka i "Paranormal Activity"-anda bör vara med på att "The Eclipse" i första hand är en karaktärsdriven historia om förlorad kärlek, men som för all del stundtals bjuder på både kalla kårar och adrenalinkickar. Skådespeleriet är rakt igenom strålande. Hinds bär filmen på sina egna axlar, tyngda av sin sorg men han står alltid rakryggad, ärlig och stark. Hans blick och trovärdighet ger filmen tyngd. Både Danskan Iben Hjejle ("Motstånd") och Aidan Quinn är även dem fantastiska i sina vitt  skilda tolkningar av plågade författarsjälar.

Regissören McPherson lyckas med en ovanlig bedrift genom att blanda litterärt djup med en genremix av skräck, humor, romantik och mänskligt drama i en film som på ett värdigt sätt talar till alla som förlorat någon närstående och inte riktigt kan sätta ord på sina känslor. "The Eclipse" är lika njutbar som en vällagrad Irländsk whiskey.

Varje detalj bär en genomtänkt symbolik till historien. En filmisk pärla där alltifrån det regntunga fotot av det irländska landskapet, den stämningsfulla musiken, det utsökta skådespeleriet och den spöklika tonen alla öppnar för tankeväckande diskussioner om sorg, minnen och givetvis kärleken och livet efter döden. Gåshud.

| 8 oktober 2010 20:04 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Eclipse
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu