The Dinosaur Project 2012

Äventyr Thriller
Storbritannien
The Dinosaur Project poster

Synopsis

Under en expedition i Kongos djungler springer några forskare på en flock med dinosaurier.
Ditt betyg
2.0 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Dinosaur Project
DVD-premiär
27 februari 2013
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios

Recensent

Andreas Samuelson

15 juni 2013 | 03:01

Förhistorisk found-footage

Ordvitsen är redan serverad i titeln till den här kombinationen av "Blair Witch Project" och "Jurassic Park". Det är en originell, kul idé och inte helt oävet utfört men den låga budgeten görs sig plågsamt påmind och när inget mer finns att säga så uppenbarar sig bristen på en poäng med det hela.

Found footage-genren har via "Paranormal Activity" och liknande filmer gett nytt hopp till fattiga filmskapare som strävar efter en filmsuccé och biljett in till drömfabriken. Det har bevisats att allt som krävs är en kamera (stativ överflödigt), några amatörskådespelare (ju mer okända desto bättre) och en någorlunda uppfinningsrik historia.

I regidebutanten Sid Bennetts (som tidigare gjort naturdokumentärer av Discovery-typ för TV) fall så har man lyxat till det med några datoranimerade effekter också. Det är ju trots allt svårt att göra en dinosauriefilm utan dem. Ingen förväntar sig Spielberg-klass på de genom skakig handkamera ofta diffusa effekterna men de är ändå förvånansvärt okej för en film av denna B-filmstyp.

Storyn är inte mer komplicerad än att den kunde kladdats ner på en servett. Inledningen berättar att man hittat videomaterial som filmats av en försvunnen expeditionsgrupp (jaja, vi har hört det förut - de flesta lever troligen inte längre). Sedan får vi ta del av det smaskiga materialet som följer en självutnämnd äventyrare med svåra Indiana Jones-komplex som med team ska utforska en påstått mytisk vattenvarelse i Afrikas djungler. Väl där - med trasig helikopter och utan tillgång till kommunikation såklart - inser de att nämnd varelse lever med ett gäng förhistoriska bestar.

Vad som lätt kunnat bli en pinsam kalkon är faktiskt långt ifrån så dum som den låter. Bennett kan uppenbarligen sina dinosaurier och är hyfsad på både dialoger och iscensätta spännande jaktscener. Även skådespelarna klarar sig fint med ett och annat undantag och ett rejält plus i kanten för att det inte är helt självklart vilka som klarar sig med livhanken i behåll.

Dock så är det ju ett godkänt hantverk trots snarare än tack vare den låga budgeten. Man får aldrig den pirrande, fantastiska barndomskänslan som i "Jurassic Park" och inte heller den darriga nagelbitarspänningen byggd på ovetande om vad som komma skall, som i nämnda Found footage-rysare. Det är tyvärr en väldigt ojämn och förutsägbar äventyrsthriller som faller ganska platt när den ska introducera en överspelande, rätt fånig skurk och förekommer rätt naiv i sitt stolta poserande av uppenbara twistar.

Bennett ska ha credd för att han vågat sticka ut lite och faktiskt gjort en hygglig liten B-film som kunde varit så mycket sämre. Det vore mycket intressant att se vad den nykläckte filmregissören skulle kunna göra med en budget. Men filmen är knappast något som förtjänar kultstatus eller någon större uppmärksamhet.

| 15 juni 2013 03:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Dinosaur Project
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu