Dottern (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Christian återvänder hem för första gången på femton år för att hans far ska gifta sig. Väl hemma återförenas han också med sin gamla vän Oliver och spenderar en del tid med hans familj. Christians besök blir dock inte bara en kär återförening, det drar också fram flera gamla familjehemligheter i ljuset.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
3.6 av 7 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DOTTERN

Mörkt familjedrama
Mörkret bubblar under småstadsytan i detta australienska hemvändardrama av regidebutanten Simon Stone.
Trots sin relativt sparsamma erfarenhet har regissören Simon Stone lyckats skrapa ihop en imponerande ensemble till sin långfilmsdebut i hemlandet Australien. I ”The Daughter” har han fått bland annat Geoffrey Rush, Miranda Otto och Sam Neill att utgöra pelare i sitt mörka familjedrama.

Här får vi följa hemvändande sonen Christian (Paul Schneider) som återvänder till sin lilla hemstad för sin fars (Rush) bröllop med sin nya fästmö. Efter att ha varit ifrån den numera utdöende staden märker han att lika mycket förändrats som det har stannat kvar. Mitt i återvändandet och återbekantskapen med gamla ansikten upptäcker han dock en mörk familjehemlighet som får det att bubbla till under småstadsytan.

Och just småstaden är något som Stone fångat perfekt. De starka ekonomiska kontrasterna i staden ihop med det gråa och karga fotot skapar en intressant skildring av en döende stad. Tillsammans med det oerhört snygga fotot fastnar vi i en sorts surrealistisk tillvaro i det nedgående samhället.

Utöver miljöerna och Stones förmåga att fånga deppigheten så är det skådespelet som lyser starkast. Veteranerna  Geoffrey Rush, Miranda Otto och framför allt Sam Neill är gediget stabila och Paul Schneider, som inte alltid får stå i centrum, får äntligen tillfälle att verkligen glänsa. Störst eloge ska dock ges till nykomlingen Odessa Young som spelar den titulära dottern. Hennes porträtt av den vilsna och svikna unga tjejen är en av de starkaste prestationerna i år.

Veckans populära filmer

Visa fler