Dottern 2015

Drama
Australien
96 MIN
Engelska
Dottern poster

Synopsis

Christian återvänder hem för första gången på 15 år för att hans far ska gifta sig. Väl hemma återförenas han också med sin gamle vän Oliver och spenderar en del tid med sin familj. Christians besök blir dock inte bara en kär återförening, det drar också fram flera gamla familjehemligheter i ljuset.
Ditt betyg
3.4 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Daughter
Biopremiär
27 maj 2016
DVD-premiär
24 oktober 2016
Digitalpremiär
10 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

20 november 2015 | 22:30

Mörkt familjedrama

Mörkret bubblar under småstadsytan i detta australienska hemvändardrama av regidebutanten Simon Stone.
Trots sin relativt sparsamma erfarenhet har regissören Simon Stone lyckats skrapa ihop en imponerande ensemble till sin långfilmsdebut i hemlandet Australien. I ”The Daughter” har han fått bland annat Geoffrey Rush, Miranda Otto och Sam Neill att utgöra pelare i sitt mörka familjedrama.

Här får vi följa hemvändande sonen Christian (Paul Schneider) som återvänder till sin lilla hemstad för sin fars (Rush) bröllop med sin nya fästmö. Efter att ha varit ifrån den numera utdöende staden märker han att lika mycket förändrats som det har stannat kvar. Mitt i återvändandet och återbekantskapen med gamla ansikten upptäcker han dock en mörk familjehemlighet som får det att bubbla till under småstadsytan.

Och just småstaden är något som Stone fångat perfekt. De starka ekonomiska kontrasterna i staden ihop med det gråa och karga fotot skapar en intressant skildring av en döende stad. Tillsammans med det oerhört snygga fotot fastnar vi i en sorts surrealistisk tillvaro i det nedgående samhället.

Utöver miljöerna och Stones förmåga att fånga deppigheten så är det skådespelet som lyser starkast. Veteranerna  Geoffrey Rush, Miranda Otto och framför allt Sam Neill är gediget stabila och Paul Schneider, som inte alltid får stå i centrum, får äntligen tillfälle att verkligen glänsa. Störst eloge ska dock ges till nykomlingen Odessa Young som spelar den titulära dottern. Hennes porträtt av den vilsna och svikna unga tjejen är en av de starkaste prestationerna i år.
| 20 november 2015 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Tungt, mörkt drama om svarta familjehemligheter som kommer upp till ytan under ett bröllop, när sonen kommer hem för att se sin fader gifta om sig med en kvinna yngre än honom själv.... Går knappt att skriva om den för att inte avslöja för mycket, men man fattar snabbt galoppen under filmens gång, vart det ska sluta. Ändå får jag säga att det var ett oväntat slut och även om jag hatar "tänk-själv-ut-slutet" filmer får jag erkänna att det passade såååå sjukt bra i denna spännande familjedrama....betyget blir en 4a...missa inte!! Cast: Geoffrey Rush, Anna Torv, Odessa Young mfl... AAAA
Läs mer