The Darkest Minds 2018

Sci-Fi Thriller
USA
105 MIN
Engelska
The Darkest Minds poster

Synopsis

Efter att en smitta utrotat närmare 98% av barnen i USA, utvecklar de resterande överlevande barnen övernaturliga krafter och placeras i bestraffningsläger. När en 16-årig tjej rymmer från sitt läger, ansluter hon sig till en grupp andra tonåringar som är på flykt från regeringen.
Ditt betyg
2.7 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Darkest Minds
Biopremiär
10 augusti 2018
DVD-premiär
10 december 2018
Digitalpremiär
17 december 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

8 augusti 2018 | 17:40

Rörig tonårsfantasy

"The Darkest Minds" snor lite av framtidsdystopin i "Divergent", den lånar lite av superkrafterna och förföljelsetemat i "X-Men", och kokar ihop en rätt bekant tonårsfantasy som sällan överraskar.
Framtiden har bara dystra utsikter för ungdomar. Iallafall om man ska tro de otaliga böcker i young adult-genren som blivit så heta under 2000-talet. De stackars barnen har fått springa för livet i "The Maze Runner", mörda varandra i "The Hunger Games" och slåss för sin överlevnad i "Divergent". Här kommer ännu en filmatisering att lägga till den växande högen. Den här gången har kidsen begåvats med superkrafter, men i övrigt är det tyvärr supertråkigt.

Vi följer fyra ungdomar på rymmen genom öde amerikanska landsortsvägar. 90 procent av barnen har dött av ett mystiskt virus. Resten fick övernaturliga förmågor, och hålls för säkerhets skull inspärrade i arbetsläger.

16-åriga Ruby Daly är, med sina telepatiska krafter, mäktigare än de flesta vilket brukar garantera omedelbar avrättning. Better be safe than sorry, tycker den skoningslösa regeringen som färgkodar barnen efter hotnivå och dödar av de farligaste. Men Ruby lyckas fly, och plockar upp nya vänner på vägen mot en omryktad fristad.

Vägen dit är krokig och riskfylld. Men filmen har ingenting att säga och det blir aldrig spännande att följa Rubys roadtrip. Manuset bockar av sina vändningar och dramatiska stopp utan något större engagemang. Hotfulla karaktärer kommer och går, en cheesy romans mellan två tafatta tonåringar får mig att sakna en skämskudde, och den dystopiska världen lämnar många obesvarade frågor. Böckerna (det finns fem till antalet) gör förhoppningsvis ett bättre jobb med att fylla i de logiska luckorna, jag försöker inte ens tänka på varför alla vuxna bara drog till storstäderna och glömde bort att de någonsin hade barn.

Allt är inte tokigt. Det bör nämnas att filmens regissör Jennifer Yuh Nelson ("Kung Fu Panda"-filmerna) är, en så länge, en av få kvinnor som fått regissera en så pass bred studiofilm. Hon värnar också om mångfald i rollistan, och har gett huvudrollen som Ruby Daly till mörkhyade Amandla Stenberg. Allt är ett steg i rätt riktning för Hollywood. Jag önskar bara det var tillräckligt för att höja betyget till åtminstone en svag trea.

Men att försöka göra "X-Men"-film på en femtedel av budgeten är såklart inte att rekommendera. "The Darkest Minds" lyckas inte imponera visuellt, med sina specialeffekter eller med den svaga historien som skyndas fram på väg till en antiklimax-final. Det är, dessvärre, inte ens en avslutad historia utan dörren lämnas cyniskt vidöppen för en eller flera uppföljare. Men risken är stor att du har glömt bort den här filmen så snart du sett den.
| 8 augusti 2018 17:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Darkest Minds