The Cloverfield Paradox 2018

Sci-Fi Skräck Mysterium
USA
102 MIN
Engelska
The Cloverfield Paradox poster

Synopsis

Ett internationellt team astronauter som arbetar tillsammans för att lösa Jordens desperata energikris försöker sig på ett unikt experiment. Det skrämmande och förvirrande resultatet hotar deras liv – och hela vår existens.
Ditt betyg
2.5 av 114 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

5 februari 2018 | 11:59

En rymdthriller som följer regelboken

Sju astronauter kämpar mot klockan och oväntade missöden när Jorden riskerar att gå under. "The Cloverfield Paradox" erbjuder få överraskningar för rymdgenren, men ger åtminstone en slags trovärdig förklaring till monstren i "Cloverfield"-filmerna. Och du får aldrig tråkigt.
Jorden hotas av en akut energikris. Nationer går i krig medan planetens tid tickar ner. Lösningen kan finnas uppe i skyn, på rymdstationen Cloverfield. Besättningen på sju man har den ärofyllda uppgiften att testköra Shepard, en partikelaccelerator som kan lösa hela energiproblemet och rädda världen. Men Shepard krånglar, och frustrationen ombord växer.
 
Samtidigt predikar en forskare på tv om den potentiella faran, att en sådan stor energikälla kan riva upp rymdhål och släppa loss monster och demoner på Jorden... Någon kanske borde ha lyssnat på honom.

"The Cloverfield Paradox" är den tredje filmen i J.J. Abrams-producerade Cloverfield-universumet, men likt den förra ("10 Cloverfield Lane" från 2016) spelades den in under annan titel och förmodligen utan några franchise-tankar. Det märks rätt uppenbart att varje omnämnande av stationen Cloverfield kommer från radio- och tv-signaler, eller att scenerna på jorden inte riktigt hör ihop med resten av filmen. Det skapar känslan av att "The Cloverfield Station" egentligen skapades i klipprummet, hoplappad av flera idéer, räddad med omklippta och kompletterande scener. Som ett Frankensteins monster. Den lever, den andas, den står på egna ben men man anar rejäla sprickor i sömmarna.

Att bli omfamnad av Cloverfield-universumet var nog ändå det bästa som kunde hända "God Particle" - som filmen först hette. Den är i grunden inget annat än en rätt medioker rymdthriller, som följer mallen och faller i alla klyschor. Problemet är bara att vi sett de flesta scener förr, och i bättre utförande. Ridley Scotts "Alien" är det bäst kända exemplet, och Daniel Espinosas "Life" det senaste.

Kommer besättningen börja bråka och misstro varann? Har vi en lustigkurre som alltid drar olämpliga skämt? Ska saker sprängas? Någon kanske offrar sig för teamets bästa? Det är inga spoilers - för en van filmtittare är det bara en tidsfråga innan manuset slentrianmässigt bockar av genrens alla måsten. Men visst, det är ett tacksamt koncept, och gillar man klaustrofobisk spänning i rymden då funkar det även den här gången. Främst tack vare Gugu Mbatha-Raw i huvudrollen som Ava Hamilton (ej släkt med förre SVT-chefen...). Ava är inte riktigt den hjältinna som får slåss mot utomjordiska monster, men dock en sympatisk karaktär som ställs mot ett riktigt intressant dilemma. Som det anstår en riktigt bra science fiction-historia kittlar även denna fantasin och får en att fundera över livets stora frågor, ibland kanske för stora att greppa.

Det är knappast originellt, men emellanåt både spännande och otäckt. En fullt godkänd popcornkväll framför tv:n alltså. Men i kommande "Cloverfield"-filmer vill jag gärna spendera mer tid bland varelserna på Jorden, det verkar helt enkelt lite mer händelserikt. Matt Reeves "Cloverfield" från 2008 är fortfarande den bästa monsterfilmen i serien, medan "uppföljarna" än så länge bara tassat runt det riktigt intressanta temat.
| 5 februari 2018 11:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Innehåller spoilers. Jag är i vanliga fall ett fan av Sci-fi filmer men detta var verkligen något i särklass. Därför denna film heter Cloverfield är enbart för de ville mjölka namnet från två bra föregångare. Under inspelningen av filmen valde bland annat producenterna att filmen skulle ingå i Cloverfield universumet. Ett klassiskt exempel där Hollywood dödar den kreativa visionen bakom ett pågående projekt för klövern. Till filmen nu: Världen står inför ett dilemma, snart är jorden helt utan energi och länder står i startgroparna för krig. Vilken energi de ska kriga om vet vi inte riktigt men det vi vet är att det är européerna och icke amerikaner som är vildarna. Samma mönster gäller även uppe på rymdstationen där mestadels av filmen urspelar sig. Detta blir fånigt och schablonartat snabbare än en krigsfilm med John Wayne. Uppe på den tidigare nämda rymdstationen lever en grupp med forskare i harmoni med modeller som svänger sig med fysiktermer och givetvis en stridslysten rysk slusk. Här uppe i rymden ska dessa "forskare" utföra ett experiment för att återigen kunna ge jorden och dess länder energi och undvika ett världskrig. Experimentet har en del motstånd från människor på jorden som lyfter ett varningens finger och säger att detta kan förstöra allt vi känner till som verklighet. Potentiellt kan experimentet släppa lös demoner och kusliga varelser från andra dimensioner. Detta får vi som tittare direkt tryckt i ansiktet via ett tvprogram de tittar på i rymdstationen. Så oroa er inte då detta är precis vad som händer då experimentet går åt skogen och vi tittare behöver aldrig tänka för oss själva igen. Den största sideploten i filmen är den typiska snyfthistorian som huvudkaraktären måste bekämpa samtidigt som hon handskas med de världsomspännande problemen. En väldigt förutsägbar film med olidliga karaktärer och potentiellt ett av de mest krystade sluten någonsin. Är karaktärerna amerikaner eller britter så är de hjältar, om inte är de skurkar eller offer. Ursäkta min avsky mot karaktärerna och filmen i helhet men detta var tråkigt nog uselt skrivet. Om du gillar tidigare Cloverfield filmer, undvik denna film till varje pris!
Läs mer
4
Yes! Spännande rymdthriller som spökar i din skalle! Cloverfield serien ökar i varje film! 4/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu