The Clearing 2004

The Clearing poster

Synopsis

När företagschefen Wayne Hayes kidnappas av den desperate arbetaren Arnold Mack, är det upp till hans hustru Eileen att tillsammans med FBI försöka ordna lösensumman. Bygger på verkliga händelser.
Ditt betyg
2.5 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Clearing
DVD-premiär
27 april 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Kidnappardrama efter sann händelse

"The Clearing" är ett kidnappningsdrama som bygger på en sann händelse som utspelade sig i Holland. Filmen utspelar sig dock i USA och har tungviktare som Robert Redford, Helen Mirren och Willem Dafoe i dom ledande rollerna. Peiter Jan Brugge går från producent till regissör för första gången, och han nöjer sig inte enbart med att regissera för han har även knåpat ihop manuset.

Wayne (Robert Redford) är på väg till jobbet när en främling (Willem Dafoe) knackar på hans bilruta. Främlingen visar sig vara ute för att kidnappa Wayne och släpar därför med honom till en avlägsen skog där han under pistolhot måste följa sin kidnappare. Parallellt med detta får vi också följa hur Waynes fru, Eileen (Helen Mirren) handskas med ovissheten hur det ska gå för sin man.

Jag gillar "The Clearing" av väldigt många anledningar. Mest för att grundmaterialet är så tryggt och välskrivet vilket resulterar i att skådespelarna kunnat lita helt och hållet på Brugge. Det är i alla fall den känslan man får och prestationerna är fruktansvärt bra från samtliga håll. Först och främst dialogerna mellan Redford och Dafoe är svåra att överträffa. Men sen så växlar filmen över till Mirrens karaktär, Eileen, och historien fördjupar och utvecklar sig ännu mer. Allt i ett väldigt lugnt och behagligt tempo men ändå med en viss nerv under ytan.

Stundtals är det ett väldigt gripande och välberättat drama för att sen blixtra till och bli en rafflande thriller. Mixen av dessa ingredienser gör att "The Clearing" verkligen känns på riktigt för att man skippat alla häftiga polisjakter och coola spaningsprylar.

Förutom de mest uppenbara problemen som visas så döljer sig även mörka hemligheter i mycket av dialogen och berättas alldeles lagom utan att vara övertydlig. Filmen litar helt på sig själv och dumförklarar inte sin publik, något den helt klart ska ha en väldigt stor eloge för.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Clearing
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu