The American (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jack är en effektiv och vaksam lönnmördare med en hel del på sitt samvete. När ett jobb går snett lovar han sig själv att nästa uppdrag ska bli hans sista. Uppdraget tar honom till en liten pittoresk italiensk stad där folklivet blomstrar på piazzorna. Helt oväntat träffar han en präst som han öppnar sig för och han inleder en affär med en av stans skönheter. Med garden nere utmanar han ödet och frågetecknen hopar sig kring kvinnan som har lejt honom – är hon den som hon utger sig för att vara? 
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE AMERICAN

Kvalitetsfilm i dess rätta form
Pensionssugna yrkesmördare är inget nytt på vita duken men när "Control"-regissören Anton Corbijn gör film på Martin Booths gamla roman "A Very Private Gentleman" blir det både intressant, snyggt och gripande.

George Clooney spelar en superproffsig hitman som efter ett misslyckat uppdrag slår sig ner i en mindre by på den italienska landsbygden. Han anlitas att bygga ett skjutvapen åt en mystisk belgisk kvinna men träffar - och förälskar sig i - en vacker, levnadsglad prostituerad och börjar fundera på att dra sig ur sin bransch, något som vi vet är lättare sagt än gjort...

Storyn om den stela enstöringen (vare sig han är yrkesmördare, agent, polis, etc.) som blir förlöst av vacker kvinna (vare sig hon är hora, strippa, balettdansös, etc.) är lika gjord som svenska snutfilmer. Handlingen bjuder egentligen inte på några större överraskningar här men man har ändå lyckats få till det.

Corbijn, f d fotograf som gör sin andra långfilm med denna, har liksom Tom Ford förmågan att plocka fram känslor och uttryck ur bilder till skillnad från mer filmskapartränade regissörer. Det är finstilt och känsligt gjort, med ett fantastiskt skarpt öga för detaljer.

Vi följer en man gömd i ett skal utan någon som helst livslust som aldrig helt visar men anar en kärleksfull, mänsklig sida som han desperat försöker förtränga. Clooney är behagligt nedtonad och svårtillgänglig. Efter flera Clooney-typiskt smålustiga karaktärer i underhållande bagateller bevisar han sig här återigen en av Hollywoods bästa. En Oscarsnominering är given.

Resten av rollistan är uppfriskande internationell och välvald. Även om man kan reta sig på den sporadiska, omotiverade engelska dialogen så skapar de italienska skådespelarna, tillsammans med de vykortsidylliska vyerna, en känsla av stämning och miljö. Ashley Judd-kopian Violante Placido är perfekt som den friska fläkten som charmar den envisa tjuren och Paolo Bonacelli utmärkt som byns vänlige präst som blir Clooneys dåliga samvete.

Men showen stjäls av sensationella holländskan Thekla Reuten ("In Bruges") som Clooneys vapenbeställare. Likt klassiska Hollywoodskönheter och femme fatales från valfri film noir, äntrar hon scener som en självsäkert sexig primadonna. Några av filmens bästa scener är med henne och Clooney, när de som två rovdjur utmanar varandra och spänningen stiger när varken de eller vi vet vem man kan lita på. Någon är alltid i fara och ett vapen är alltid laddat.

"The American" är en värdig uppföljning till Corbijns utmärkta Joy Division-biografi "Control". Snyggt, välspelat, tragiskt, gripande och spännande. Inget för actionfans, ocyniska romantiker eller andra Hollywoodförstörda filmtittare men kvalitetsfilm i dess rätta form.

Kul kuriosa är att inledningen utspelas i Dalarna med svenskarna Irina Björklund och Björn Granath (i en replikfri, absurt kortlivad roll).

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Douglas_Sthlm
Trist och pretentiös tramshistoria som försöker både flirta med kvinnor och män. Kändes mest som en ursäkt för att exponera Clooney i en "thriller"-paketering, som är långt ifrån spännande. Är dessutom allergiskt mot filmer där massmördare/yrkesmördare ska framställas som sexiga "goda" hjältar.
Film
Stark 4a. Jag blev väldigt positivt överraskad av denna film då den hade fått ett så medelmåttigt mottagande av kritikerna men den var mycket bra, det enda som jag inte var jätteförtjust i var finalen, lite ologisk för att vara en så realistisk film. Rekommenderas ändå till alla filmälskare men förvänta er inte någon actionfilm.
13452
Verkar va blandade reflektioner. Tyckte inte heller att den här var nå vidare spännande eller en väl uppbyggd thriller. En svag 2:a får den av mig.
Visa fler (71)

Veckans populära filmer

Visa fler