The American 2010

Drama Thriller
USA
105 MIN
Engelska
Italienska
The American poster

Synopsis

Jack är en effektiv och vaksam lönnmördare med en hel del på sitt samvete. När ett jobb går snett lovar han sig själv att nästa uppdrag ska bli hans sista. Uppdraget tar honom till en liten pittoresk italiensk stad. Helt oväntat träffar han en präst som han öppnar sig för och han inleder en affär med en av stans skönheter. Med garden nere utmanar han ödet och frågetecknen hopar sig kring kvinnan som har anlitat honom ...
Ditt betyg
2.5 av 386 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The American
Biopremiär
10 september 2010
DVD-premiär
26 januari 2011
Språk
Engelska, Italienska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 augusti 2010 | 17:35

Kvalitetsfilm i dess rätta form

Pensionssugna yrkesmördare är inget nytt på vita duken men när "Control"-regissören Anton Corbijn gör film på Martin Booths gamla roman "A Very Private Gentleman" blir det både intressant, snyggt och gripande.

George Clooney spelar en superproffsig hitman som efter ett misslyckat uppdrag slår sig ner i en mindre by på den italienska landsbygden. Han anlitas att bygga ett skjutvapen åt en mystisk belgisk kvinna men träffar - och förälskar sig i - en vacker, levnadsglad prostituerad och börjar fundera på att dra sig ur sin bransch, något som vi vet är lättare sagt än gjort...

Storyn om den stela enstöringen (vare sig han är yrkesmördare, agent, polis, etc.) som blir förlöst av vacker kvinna (vare sig hon är hora, strippa, balettdansös, etc.) är lika gjord som svenska snutfilmer. Handlingen bjuder egentligen inte på några större överraskningar här men man har ändå lyckats få till det.

Corbijn, f d fotograf som gör sin andra långfilm med denna, har liksom Tom Ford förmågan att plocka fram känslor och uttryck ur bilder till skillnad från mer filmskapartränade regissörer. Det är finstilt och känsligt gjort, med ett fantastiskt skarpt öga för detaljer.

Vi följer en man gömd i ett skal utan någon som helst livslust som aldrig helt visar men anar en kärleksfull, mänsklig sida som han desperat försöker förtränga. Clooney är behagligt nedtonad och svårtillgänglig. Efter flera Clooney-typiskt smålustiga karaktärer i underhållande bagateller bevisar han sig här återigen en av Hollywoods bästa. En Oscarsnominering är given.

Resten av rollistan är uppfriskande internationell och välvald. Även om man kan reta sig på den sporadiska, omotiverade engelska dialogen så skapar de italienska skådespelarna, tillsammans med de vykortsidylliska vyerna, en känsla av stämning och miljö. Ashley Judd-kopian Violante Placido är perfekt som den friska fläkten som charmar den envisa tjuren och Paolo Bonacelli utmärkt som byns vänlige präst som blir Clooneys dåliga samvete.

Men showen stjäls av sensationella holländskan Thekla Reuten ("In Bruges") som Clooneys vapenbeställare. Likt klassiska Hollywoodskönheter och femme fatales från valfri film noir, äntrar hon scener som en självsäkert sexig primadonna. Några av filmens bästa scener är med henne och Clooney, när de som två rovdjur utmanar varandra och spänningen stiger när varken de eller vi vet vem man kan lita på. Någon är alltid i fara och ett vapen är alltid laddat.

"The American" är en värdig uppföljning till Corbijns utmärkta Joy Division-biografi "Control". Snyggt, välspelat, tragiskt, gripande och spännande. Inget för actionfans, ocyniska romantiker eller andra Hollywoodförstörda filmtittare men kvalitetsfilm i dess rätta form.

Kul kuriosa är att inledningen utspelas i Dalarna med svenskarna Irina Björklund och Björn Granath (i en replikfri, absurt kortlivad roll).

| 27 augusti 2010 17:35 |